Aangepast

'Sportvissen is net zo spannend als Formule 1'

De sportvissers willen een olympische status. Maar is vissen wel echte topsport? En is het eigenlijk wel boeiend om naar te kijken? We vroegen het Ramon Ansing (24). Hij werd de afgelopen drie jaar Nederlands kampioen en wil alles op alles zetten om ook een gouden medaille binnen te slepen.

Als we hem moeten geloven, dan hoeven we ons ook niet te vervelen bij een eventuele finale van de Spelen. Elk half uur kun je de gevangen vis namelijk wegen. Op die manier heb je elke keer een spanningspunt. Ook denkt hij dat door 'spannend te filmen' je thuis op het puntje van je stoel zit.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Monteer GoPro's op de visser. Laat drones overvliegen, hang camera's aan een kraan." Daarnaast kun je verslaggevers live in contact laten staan met een visser, zegt Ramon. En vergeet ook niet het studiocommentaar. "Daar kan de wedstrijd bekritiseerd en geanalyseerd worden."

In die zin lijkt het wel op de Formule 1, vindt hij. Ramon ziet gelijkenis met de autosport. Die wedstrijden zijn in zijn ogen op tv ook alleen spannend tijdens de start, de bandenwissels en de finish. "Het is tactisch nadenken op het moment dat het gaat regenen, bijvoorbeeld. De echt grote vissen bijten bovendien pas later in de wedstrijd. Ben je bereid dat risico te nemen? Durf je te gokken op die grote bonusvissen?"

Het kan helemaal misgaan, zegt Ramon. "Er zijn dagen bij dat die grote vissen niet willen azen. Je hebt dan niets en gaat af."

"Het is belangrijk dat als je een vis vangt binnen 10 minuten, dat je begrijpt waarom je die vis vangt. Dan kun je er daarna eentje binnen 5 minuten vangen. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken. Het is een eindeloze puzzel."

De opbrengst van Ramon afgelopen weekend

Ramon traint van tevoren om te checken hoe het water eruitziet. "Zijn er speciale omstandigheden? Welke vissoorten zwemmen er? Hoe diep is het water en hoe zit het met de stroming? Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op een goed resultaat."

Ook vindt Ramon het een teamsport. Zo is er iemand die voor jou andere vakken in de gaten houdt en je van advies voorziet. "En bij de landenwedstrijden vis je met z'n vijven, waardoor de factor geluk kleiner wordt."

Ramon afgelopen weekend met het visteam van Nederland en Frankrijk

Het onderwerp 'vissen' probeert Ramon als hij met vrienden is een beetje te vermijden. Hij werkt ook al in een hengelsportwinkel namelijk. "Het is wel prettig om eens over iets anders te praten dan vissen."

"Elke dag ben ik wel een paar uur bezig met het voorbereiden van mijn materiaal of de tactiek voor de komende wedstrijd. Ik heb geen tijd voor andere hobby's. Vissen is serious business."

Deel artikel: