Aangepast

Tami slaapt vannacht in een doodskist in Dracula's kasteel

"Nee hoor, je stoort niet. Ik word net rondgeleid door een kasteel waar 70 jaar niemand meer heeft geslapen, door de achter-achterneef van de schrijver van graaf Dracula."

Tami Varma (31) stem klinkt zenuwachtig en enthousiast tegelijkertijd. De Canadese heeft een Halloween-verhalenwedstrijd gewonnen en mag nu met haar broer Robert een nachtje doorbrengen in het kasteel van Dracula in Roemenië. Het kasteel wordt beheerd door de achter-achterneef van Bram Stoker, die de klassieker Graaf Dracula schreef.

Roemenië is koud, grijs en het kasteel geeft haar aardig the creeps, vertelt ze over de telefoon. "Met andere woorden: het is perfect voor Halloweennacht. Het stikt in het kasteel van de mooie kunst, kleine trapjes en kamers die weer in nog meer kamers overgaan. Je kunt gemakkelijk verdwalen."

Ze heeft net hun bedden gezien. "Twee doodskisten. Er staan trouwens ook gewone bedden bij, maar daar gaan we dus mooi niet in slapen. We zijn hier maar een nacht."

Tami is met haar broer Robert. "Mijn echtgenoot wilde niet, hij was doodsbang. Mijn broer is de enige die dit net zo kan waarderen als ik."

Dat heeft alles te maken met hun opa. "Hij was historicus, gespecialiseerd in gothic-cultuur dus we zijn met enge verhalen opgegroeid. Mooier nog: mijn opa is ook in het kasteel geweest in 1976. Hij heeft ons onze hele kindertijd verteld over de tour en de kwade geesten in de muren. Hij is overleden in de jaren 90 en ik denk niet dat hij had durven dromen dat zijn kleinkinderen hier nu zouden zijn."

Tami en Robert zijn nu nog omringd door media en catering, maar vannacht worden ze alleen gelaten. "En zo hoort het ook", grinnikt de Canadese. Is ze niet bang? "Nee, dat heb ik denk ik ook van mijn opa. We hebben de kwade geesten nog niet opgemerkt."

Gaan de twee überhaupt wel slapen vannacht? "We gaan ronddwalen, er is ons verteld alles te doen en overal te zitten waar we willen. Dus we gaan kasteelwijn drinken, naar Frank Sinatra luisteren en alle kunst bekijken. Maar uiteindelijk ook wel slapen denk ik, want we hebben een enorme jet lag."

Deel artikel: