Een meevallertje voor iedereen die dit jaar zijn of haar diploma binnensleept en tijdens het studeren heeft geleend: jouw rente is de komende vijf jaar 0 procent. Maar wat betekent dat nou precies? Wie moet wat wanneer gaan aflossen?
De rente die je over je studieschuld moet betalen wordt ieder jaar vastgesteld. Als je nog aan het studeren bent, verandert die rente dus ieder jaar. Zo was de rente over 2015 0,12 procent en die over 2016 0,01 procent.
Maar als je bent afgestudeerd, ligt dat net even wat anders. Omdat je niet meer gaat lenen en het bedrag dus niet meer verandert zegt DUO: dit is de lening die je terugbetaalt en daar hoort de komende 5 jaar deze rente bij.
Iedereen die dit jaar afstudeert heeft dus tussen 2017 en 2022 een vaste rente van 0 procent. In 2022 wordt de rente dan weer opnieuw vastgesteld, voor het bedrag dat bij jou nog openstaat.
Voor mensen die al een tijd aan het aflossen zijn, kan het ook goed uitpakken. Als je bijvoorbeeld in december vijf jaar aflossen erop hebt zitten. Of tien jaar. Of vijftien. Kortom, iedere vijf jaar nadat je studieschuld is afgelost, wordt de rente opnieuw voor je berekend.
Aflossen of niet?
Het maakt overigens niet uit of je als pas afgestudeerde volgend jaar al gaat aflossen. Die 0 procent rente staat voor jou vast.
Klinkt dus lekker, die 0 procent, maar het Nibud waarschuwt: iedereen roept nu dat lenen gratis is, maar het is natuurlijk nog steeds geld dat je leent. En het verschil met wat de rente dit jaar was, is natuurlijk praktisch nihil.