NOS Op 3
KLM

Het is niet je typische zon-zee-strandvakantie: Iran. Maar dit zou wel eens kunnen veranderen, want het toerisme komt steeds meer op gang. Ook KLM biedt weer directe vluchten aan naar Teheran. De luchtvaartmaatschappij deed dat drie jaar niet 'vanwege economische redenen'.

Het past in een trend van versoepeling tussen westerse staten en Iran. In januari werden de internationale sancties tegen Iran opgeheven, omdat het land zijn nucleaire programma had afgebouwd. Het land heeft economisch veel geleden door de sancties en heeft baat bij meer handel en toerisme.

Steeds meer ondernemingen doen er zaken, zegt KLM hierover. "Dat is ook een van de redenen voor KLM om weer rechtstreekse vluchten aan te bieden op deze belangrijke bestemming in het Midden-Oosten", aldus de woordvoerder.

Je kon wel al naar Teheran - met overstap - maar heel populair was de bestemming niet voor Nederlandse toeristen. 

Jochem Jordaan (22) vloog in juni naar de hoofdstad voor een studiereis. "We vlogen via Istanbul. Toen we bijna gingen landen in Teheran, deden alle vrouwen in het vliegtuig snel hun hoofddoek op: interessant om te zien."

"Op zich was het een prima vlucht, maar direct vliegen is natuurlijk fijner. Als KLM qua prijs kan concurreren, kan het een populaire vlucht worden", zegt de student uit Amsterdam.

Jochem Jordaan Eigen foto

Jochem heeft aardig wat gereisd, maar Iran was het eerste land waar hij een culture shock beleefde, vertelt hij. "Je moet heel erg wennen daar. We kwamen ook nog eens aan tijdens de ramadan, dus we konden ook niet eten en drinken zoals je gewend bent. Toch heb ik me als man altijd heel veilig gevoeld daar, en zo ver ik kan oordelen, was dat voor vrouwen ook zo. Die konden zich makkelijk over straat bewegen. Sterker nog: we werden met willekeurige mensen vrienden, en stapten zonder angst bij hen in de auto. In Nederland zou ik dat een stuk minder snel doen."

Toeristisch was het land absoluut niet, vertelt Jochem. "Op plekken die normaal overstroomd zijn door toeristen, grote markten bijvoorbeeld, vind je alleen maar locals. De bevolking daar is nog niet moe van toerisme; het wordt juist gezien als iets positiefs."

Hoewel de Iraanse handel met het Westen is gegroeid, komt het vooralsnog moeilijk van de grond. Voor toeristen is dat anders, denkt Jochem. "Je hoort steeds meer mensen die naar Iran gaan. Het is ook echt een bijzonder land, waar heel veel te ontdekken valt." 

STER reclame