Aangepast

'Psychische hulp voor student schaars maar nodig'

Studentenpsychologen uit het hele land klagen over drukte. Het aantal studenten dat hulp zoekt stijgt, maar het aantal psychologen aan onderwijsinstellingen niet. Hierdoor staan studenten soms wekenlang op een wachtlijst voordat ze een spreekkamer van binnen zien.

"Studentenpsychologen zijn schaars en ze krijgen te weinig tijd en middelen van de universiteiten", zegt Jan Sinnige van studentenorganisatie ISO, dat vandaag een kritisch rapport naar buiten bracht. Studentpsychologen zijn gespecialiseerd in de problematiek van studenten en vaak goedkoper dan een gewone psycholoog, omdat ze worden betaald door de instellingen.

In het rapport staat onder meer dat studentenpsychologen moeilijk toegankelijk zijn. "Je ziet te vaak dat studenten veel tussenstappen - via een decaan bijvoorbeeld - moeten nemen voordat ze bij een studentenpsycholoog uitkomen."

Terwijl studenten de hulp juist hard nodig hebben, zegt het ISO. Studenten hebben meer psychische problemen dan de rest van de bevolking, onder andere doordat psychische ziektes meestal rond het twintigste levensjaar naar boven komen. Ook keuzestress en grote veranderingen dragen bij aan de problemen van deze groep, staat in het rapport.

Studentenpsycholoog Dea Boom herkent dit uit haar praktijk. "Ik zie veel studenten met burn-out-verschijnselen. Door de werkdruk die omhoog gaat of door prestatiedruk tijdens stages of co-schappen. Ze komen binnen met slaapproblemen of zijn heel onzeker en vragen zich af: kan ik dit wel?"

Uit eerder onderzoek is gebleken dat 3,9 procent van de studenten met psychische problemen kampt en 2,1 procent zich belemmerd voelt door deze problemen.

Maar studenten kunnen toch naar een gewone psycholoog als de studentenpsycholoog te druk is?

Dat is te duur voor een gemiddelde student, zegt Sinnige. "Dat heeft als gevolg dat studenten van deze hulp afzien en de problemen steeds groter worden. Dat is ook niet gek, er zit veel druk op studenten door de basisbeurs, het bindend studieadvies en de vele studiekeuzes."

Sinnige pleit voor een wettelijke plicht voor universiteiten en hogescholen om studentenpsychologen aan te nemen en een vast aantal psychologen per aantal studenten.

Deel artikel: