NOS Op 3
ANP

Terwijl jij danst op Amsterdam Dance Event, is het voor veel mensen die werken in de dance-industrie de drukste periode van het jaar. ADE betekent voor hen geen party, maar business.

Wat gebeurt er #AchterADE? NOS op 3 volgt de komende dagen professionals uit de industrie: de dj, de manager, de programmeur en de party-organisator. Vandaag: de manager. 

De dj steelt de show, maar hij is niets zonder zijn wederhelft: de manager. Veel minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk. Maar wát doet een manager dan precies? 

Een manager is eigenlijk de spin in het web rond een artiest.

Martijn Mischgofsky
Manager van De Sluwe Vos Martijn Mischgofsky

"Een manager is eigenlijk de spin in het web rond een artiest", zegt Martijn Mischgofsky, manager van onder anderen De Sluwe Vos. "Ik probeer bijvoorbeeld een buitenlandse tour op te zetten, door een agent in het buitenland te zoeken die dat kan regelen, en die dan te koppelen aan de boekers en promotors."

"De manager regelt het reilen en zeilen rond de carrière van een dj", zegt Anna Knaup, manager van Hardwell. "Van carrièreplanning tot aan samenwerking met andere artiesten, toezien op boekingen, deals met labels, het aansturen van social media... Eigenlijk alles waardoor de dj/producer zich kan focussen op datgene waar hij goed in is: draaien en muziek maken."

Manager van Hardwell Jos Kottmann Photography

Volgens Knaup is de vertrouwensband tussen de twee het allerbelangrijkst. "Ik ken Hardwell door en door. Ik weet eigenlijk blind wat hij wel en niet wil en wat wel en niet bij hem past. Die band is en blijft een zakelijke relatie, maar je ontkomt er niet aan dat je persoonlijk heel erg sterk met elkaar verbonden bent. Het is gewoon een heel goede synergie. Je bent een team en je hebt hetzelfde doel."

Het is een zakelijke relatie, maar je bent ook persoonlijk heel sterk met elkaar verbonden.

Anna Knaup

Die samenwerking dreunt door op muziekgebied. "Je kijkt samen welke richting je op wil en welke samenwerking je zou willen. Als je aan een album werkt, kijk je samen wat goede partners of goede platenmaatschappijen zijn. Soms geef je ook feedback op de platen zelf."

Amsterdam Dance Event

Hoe belangrijk Amsterdam Dance Event is? "Heel belangrijk", zegt Knaup. "Het goede aan ADE is dat de hele dance-industrie van over de hele wereld naar Amsterdam komt en dat er ook echt serieuze afspraken zijn overdag. Er worden veel plannen gemaakt voor het nieuwe jaar."

"Op reis bij festivals zie ik ook wel promotors, maar dan is iedereen druk. Hier kun je echt even met elkaar zitten en de agenda's doornemen. En dit is alweer het zesde jaar op rij dat Hardwell een eigen avond heeft met zijn label." 

Ook volgens Mischgofsky is ADE dé plek voor ontmoetingen. "Ik heb vooral veel afspraken met de mensen waarmee ik al contact heb, maar waar nog geen gezicht bij hoort. Dat komt alleen maar van pas als je bijvoorbeeld het contact wil intensiveren."

Ik heb vooral veel afspraken met de mensen waarmee ik al contact heb, maar waar nog geen gezicht bij hoort.

Martijn Mischgofsky

"Ik heb bijvoorbeeld een afspraak met een Britse remix-manager. Ik had nog nooit van die functie gehoord, maar ben wel benieuwd wat hij te vertellen heeft. En ik zit ook met een nieuw Brits pr-bureau. Zij hebben al geregeld dat DJ Mag een feature deed met De Sluwe Vos."

Mischgofsky mag de komende dagen ook proberen De Sluwe Vos weer op te peppen, want hij voelt zich niet lekker...

Volgens Mischgofsky is ADE verreweg de belangrijkste week van het jaar. "Je doet heel veel ruilhandel (doe jij een remix voor mij, doe ik er een voor jou) en verder ben je vooral dingen aan het bespreken. Hoewel, vorig jaar heb ik ook een harde deal gesloten!"

STER reclame