Aangepast

Achter ADE: hoe jij de dj's uit hun ritme danst

Terwijl jij danst op Amsterdam Dance Event, is het voor mensen die werken in de dance-industrie de drukste periode van het jaar. ADE betekent voor hen geen party, maar business.

Wat gebeurt er #AchterADE? NOS op 3 volgt de komende dagen professionals uit de industrie: de dj, de manager, de programmeur en de party-organisator. Vandaag: de dj's.

Het lijkt zo mooi: jouw hardste beats pompen voor een zaal met uitzinnig publiek dat voor jou is gekomen. Maar zeg nou zelf: jouw oren piepen al na drie uurtjes house of techno en je moet je spijkerbroek twee keer wassen om hem weer fris te krijgen. Laat staan dat je zeven uur non-stop in zo'n zaal staat. Dag na dag, week in week uit.

Joris Voorn is 39, dj en technoproducer. Hij heeft ook een ritme waar je al moe van wordt als je er alleen maar aan denkt. Hij vliegt de hele wereld over, staat in clubs en maakt de avond voor duizenden festivalbezoekers. Er is één ding dat 'ie nooit vergeet: zijn camera.

Ook voor Elias (27) is het soms zwaar. Hij is resident-dj bij De School, een van de populairste clubs van Amsterdam. "Ik heb er hard voor moeten werken. Soms draaide ik niet voor geld, soms voor een beetje. Maar club Trouw veranderde m'n leven. Dat je niet één van de duizenden namen bent, maar dat mensen dan een idee hebben wie je bent. En nu in De School is het echt vet: sommige mensen komen speciaal voor jou en hebben daar geld voor betaald."

"Ja het is soms zwaar", zegt Elias. "Je staat urenlang in een ruimte met keihard geluid, rook en drank. Ik ben nog jong, dus ik trek het nog behoorlijk, maar het is heavy. Soms ga je een hele week op tijd naar bed, zit je lekker in je ritme en als je dan een nacht draait, is dat ritme létterlijk helemaal omgedraaid. Maar ja, I love it."

"Dat omgedraaide ritme zorgt ervoor dat het soms warrig is in mijn hoofd. Daarom hardloop ik veel. Ik vergelijk het weleens met zo'n sneeuwbol: als je die schudt, gaat de sneeuw heen en weer en als ik ren, daalt die sneeuw weer en zie ik het landschap weer wat beter."

Deel artikel: