Gevechtspiloot Lars Koch moet zich voor de rechter verantwoorden waarom hij een vliegtuig uit de lucht heeft geschoten.
Aangepast

164 of 70.000 doden, wat kies jij?

Moet gevechtspiloot Lars Koch de cel in? Ja of nee? De keuze was gisteren aan de bijna 6,9 miljoen kijkers van de Duitse film Terror. Daar werd een experiment uitgevoerd waarbij het publiek moest stemmen welk einde de film zou krijgen.

In de film kapen terroristen een vliegtuig met 164 passagiers aan boord. Het vliegtuig zet vervolgens koers richting voetbalstadion Allianz Arena, waar op dat moment 70.000 mensen zitten.

Op 15 kilometer afstand neemt gevechtspiloot Lars zelf de beslissing om het vliegtuig uit de lucht te schieten. Hij offert daarmee 164 passagiers op, maar redt misschien wel het leven van tienduizenden anderen.

Of de piloot moet worden veroordeeld voor zijn actie? Dat bepaalden uiteindelijk de kijkers.

"Na één uur en een kwartier werd de film stilgelegd en kreeg het publiek de mogelijkheid om te stemmen", vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. Dat kon via de telefoon of internet. Veel mensen stemden, zoveel zelfs dat de site van de zender Das Erste het niet aankon en offline ging.

"Na een half uur werd het einde uitgezonden waarvoor gekozen was", vertelt Judith. "De mensen waren heel erg duidelijk voor vrijspraak, 86,9 procent vond dat de piloot juist heeft gehandeld door het vliegtuig uit de lucht te schieten."

In het echt zou piloot Lars Koch wel degelijk strafbaar zijn geweest. Volgens de Duitse grondwet is het verboden om levens op die manier te 'ruilen'. De wet schrijft voor dat de staat haar burgers altijd moet beschermen.

De film is gemaakt om een discussie te starten over wat juist handelen is, zegt Judith. "Het is natuurlijk fictie, maar het is helemaal geen ondenkbare situatie. Tijdens 9/11 heeft Dick Cheney ook de opdracht gegeven om een vliegtuig uit de lucht te schieten. Dat is uiteindelijk niet gebeurd omdat passagiers zelf de kapers hadden overmeesterd." Ondanks die actie stortte het vliegtuig uiteindelijk wel neer.

Het alternatieve einde kunnen Duitsers online bekijken. Daar wordt Koch veroordeeld omdat hij tegen de grondwet heeft gehandeld.

Deel artikel: