Global Voices
NOS Op 3

Rondrennen als president Duterte terwijl je wapens oppakt van straat en criminelen neerschiet: de Filipijnen doen het massaal. De app 'Fighting Crime', waarin de spelers punten verzamelen voor het doodschieten van zoveel mogelijk criminelen, is inmiddels 2 miljoen keer gedownload en daarmee razend populair. Net als de controversiële 'war on drugs' die Duterte voert in het land.

Fighting Crime

Het spel speel je met het karakter 'Rody', de bijnaam van Duterte. Je rent achter overvallers, drugsbaronnen en andere criminelen aan terwijl je ze doodschiet met allerlei vuurwapens. Ondertussen verzamel je badges en nieuwe wapens op straat. Het spel eindigt zodra een crimineel bij Rody komt voordat 'ie hem heeft kunnen neerhalen.

Wrecking ball

De punten worden geteld en Dionisia Pacquaio, de moeder van bokser en senator Manny Pacquiao, verschijnt in beeld terwijl ze op een sloopkogel zit. De populariteit van het spel 'Fighting Crime' laat zien hoeveel Filipijnen achter het regime van hun nieuwe president staan, ongeacht alle zorgen over het schenden van mensenrechten in zijn anti-drugsoorlog.

Tegelijkertijd is het Internationaal Strafhof in Den Haag juist diep bezorgd over de duizenden moorden die afgelopen maanden zijn gepleegd in de Filipijnen. Daar zijn namelijk speciale politieteams opgezet die systematisch drugshandelaren en - gebruikers vermoorden. Dat gaf een hoge politiefunctionaris toe aan een journalist van The Guardian.

Het Strafhof, dat zich bezighoudt met oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, heeft de Filipijnen vandaag gewaarschuwd dat zij mogelijk een strafrechtelijk onderzoek opent naar de moorden.

De Filipijnse president Duterte maakt samen met het leger een vuist tegen drugscriminelen Reuters

Duterte zei daarop dat hij elk strafrechtelijk onderzoek makkelijk kan omzeilen. Daarnaast heeft hij burgers die een drugsdealer doden een medaille beloofd. Eerder sprak hij al over de drie miljoen drugsverslaafden in zijn land. "Hitler heeft drie miljoen Joden afgeslacht. Wij hebben drie miljoen drugsverslaafden. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten".

Andere manier van aanpak

Evert de Boer van de Filipijnengroep Nederland is blij dat een hoge politiefunctionaris eindelijk heeft toegegeven dat er systematisch gemoord wordt. "Tot nu toe was het altijd gissen."

Volgens hem wisten de Filipijnen van tevoren wat voor aanpak Duterte had. "Dat hij gekozen werd en nog steeds populair is, laat zien dat mensen willen dat iemand krachtig optreedt en dingen op een andere manier aanpakt dan in het verleden."

"Maar", zegt de Boer, "hij is ook een vredesstichter. Hij praat met het gewapende communistische verzet over de vrijlating politieke gevangenen. En daar zijn de Filipijnen ook blij mee".

STER reclame