NOS Op 3
ANP

Vroeger stonden studentenverenigingen bekend als banenmachines. Maar tegenwoordig doet een lidmaatschap niet altijd meer wonderen op de arbeidsmarkt.

Een lidmaatschap kan zelfs tegen je werken. Na het schandaal rondom Vindicat verklaarde deze week een marketingbureau uit Groningen een 'geen eikels-beleid' te voeren. Zij nemen geen Vindicat-leden aan. De uitleg? "Als je daar lid wordt, onderschrijf je hun normen. Die passen niet bij de kernwaarden van ons bedrijf", zegt de directeur.

Verenigingen zijn veel minder belangrijk op de arbeidsmarkt dan vroeger, legt politicoloog Eelke Heemskerk van de UvA uit. Hij deed onderzoek naar old boys networks. "Tien jaar geleden kwam ongeveer de helft van de top van het bedrijfsleven voort uit verenigingen. Nu is dat veel minder. Bij ngo's en techbedrijven zullen ze er tegenwoordig waarschijnlijk weinig om geven of je lid bent geweest", zegt de politicoloog.

"In de ICT kan je een verenigingsverleden maar beter weglaten van je CV", zegt Tom den Hertog van recruitmentkantoor Aatop ICT. "Er hebben in deze sector weinig mensen bij een vereniging gezeten. Het gaat dus niet voor je werken. Vooral niet als je bij een vereniging hebt gezeten waar een smaakje aan zit, zoals Vindicat." 

Als je bestuurservaring hebt, liggen de kaarten iets anders, denkt hij. "Dat kan wel voor je werken, omdat het iets zegt over je ervaring."

Dat geldt ook voor de creatieve sector, zegt recruiter Diana Venekamp van recruitmentbureau Amacom. "Ik denk niet dat het relevant is om op je cv te vermelden dat je lid bent geweest, behalve als je iets belangrijks hebt gedaan voor die vereniging waarmee je aantoont dat je bepaalde vaardigheden hebt." 

Toch is het oude netwerken niet helemaal weg. Bij banken en advocatenkantoren zitten veel mensen uit verenigingen. "En bij organisaties waar de omgangsvormen heel belangrijk zijn - zoals bij Buitenlandse Zaken en in de internationale sales - is een lidmaatschap wel wat waard", zegt Heemskerk. "Je krijgt op een vereniging mee hoe je je in bepaalde kringen moet bewegen."

Recruiters bij grote bedrijven bevestigen dat bestuurservaring bij een studentenvereniging een pre is, maar noemen andere dingen minstens zo waardevol. "Topsport-, buitenlandervaring of een eigen bedrijf bijvoorbeeld", zegt Jacco Valkenburg, die werkte als recruiter voor ING, KPN en Tomtom.

En hoe weet je nu wanneer je verenigingsverleden juist wel of niet moet inzetten? "Als je bij het corps hebt gezeten ben je slim genoeg om in te schatten hoe dat bij een bedrijf valt", zegt recruiter Hidde Wisselink van Recruit a Student.

STER reclame