Biertjes op een bar

Binnenkort alcohol drinken zonder kater?

Een avondje flink stappen kan leuk zijn, maar de koppijn en misselijkheid de dag erna is een stuk minder fijn. Daar heeft de Britse professor David Nutt iets op gevonden. Hij ontwikkelde een synthetische alcohol waarvan je dronken wordt, maar vervolgens geen kater krijgt. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar volgens toxicoloog Jan Tytgat is het "zeker geen kwakzalverij". "In theorie kan het werken."

Nutt brouwde sinds 2011 aan zijn alcoholvervanger en doopte het alcosynth. Een synthetische alcohol. Alcosynth bestaat eigenlijk uit twee belangrijke stoffen. "De eerste stof wekt het alcoholeffect op", zegt Tytgat, die professor is aan de KU Leuven. "Het is een afgeleide van benzodiazepinen, dat is het basisbestanddeel dat ook gebruikt wordt voor slaapmiddelen als valium."

Volgens de toxicoloog werken die middelen op hetzelfde gebied in de hersenen als alcohol. "Het is daarom goed mogelijk dat alcosynth hetzelfde roeseffect heeft als alcohol, en zonder dat er achteraf misselijkheid of hoofdpijn bij komt kijken." En zo'n soort stofje brengt minder schade toe aan de lever, het orgaan dat als eerste aangetast wordt door alcohol.

De tweede stof zorgt ervoor dat je de behoefte niet voelt om te bingedrinken, beweert Nutt. Hij heeft een soort amfetamine toegevoegd aan alcosynth, zodat mensen die het gebruiken na vier of vijf consumpties voldaan zijn. Het zou dus ook een oplossing kunnen zijn voor alcoholverslaving, zegt Tytgat. "De tweede stof gaat je honger om steeds meer te willen drinken inperken."

Toch verslavend?

Allemaal positief, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar Nutts onderzoek roept vragen op bij Tytgat. "We weten nog helemaal niet wat dit stofje op lange termijn met het brein doet. De mens raakt snel gewend aan stofjes, de kans bestaat dat ook alcosynth verslavend is."

Ook moeten mensen niet denken dat ze achter het stuur kunnen kruipen met een paar borrels alcosynth op. "Dan ga je met een slaapmiddel achter het stuur zitten. Dat is levensgevaarlijk."

En dan hebben we het nog niet eens over de smaak gehad. Alcoholische dranken krijgen immers hun smaak mede door de alcohol. "Ook dat is nog een probleem. Je moet dus eerst alcohol uit drankjes halen om er vervolgens alcosynth in te doen. Dan moet je het weer op smaak brengen, dat lijkt me economisch niet rendabel."

Ook bij de geur heeft Tytgat twijfels. "Denk aan de geur, het bouquet van een glas rode wijn. Dat kan hij niet nabootsen."

Stofje als 4-FMP

Je zult waarschijnlijk willen weten wanneer drankjes op basis van alcosynth in de schappen liggen. Daar zit nu juist het probleem, legt Tytgat uit. "Het eerste stofje is afgeleid van slaapmiddelen die normaal alleen op recept zijn te krijgen."

"Dat tweede stofje is wat wij noemen een nieuwe psychoactieve stof, een legal high. Die worden als vrij gevaarlijk gezien." Drugs als 4-FA, of in de volksmond 4-FMP, behoren hier bijvoorbeeld ook toe. Die worden in steeds meer landen als drugs geclassificeerd. En zijn dus verboden. "Laat staan dat die op grote schaal in drank worden vermengd."

Beide stofjes worden behandeld alsof het medicijnen zijn. "Voordat zoiets op de markt komt, ben je vele onderzoeken verder. Als het al zover komt." Medicijnen op de recreatieve markt, zegt Tytgat, dat gebeurt normaal niet.

En dus, besluit Tytgat, katerloos alcohol drinken, dat is nog ver weg. Nutt hoopt op zijn beurt dat alcohol in 2050 vervangen is door zijn stofje.

Deel artikel: