Als het aan documentairemaker Tessa Boerman ligt, heeft het Nederlands Film Festival (NFF) over een aantal jaar een stuk meer kleur. Daarom wordt vandaag het belang van culturele diversiteit in de film- en televisiewereld in de spotlights gezet tijdens een seminar op het NFF.
Tessa heeft een Koreaans-Amerikaanse achtergrond. "Ik werk in de sector en heb ook een kleur. Ik ben me daardoor veel bewuster van het gebrek aan diversiteit. Het is geen afspiegeling van de wereld die we kennen."
Tessa heeft samen met een werkgroep onderzocht hoe films en televisieprogramma's een betere afspiegeling van de diverse samenleving in Nederland kunnen worden. De conclusie: er valt op ongeveer ieder vlak in het filmproces nog een hoop te halen. Scenario, regie, casting en ook de creatieve opleidingen moeten meer hun best doen om diverser te worden, zegt Tessa.
De documentairemaker presenteert vandaag voor de verschillende vakgebieden een oplossing. "Zo is het voor een scenarist bijvoorbeeld heel belangrijk dat er al tijdens het schrijven van de verhaallijnen personages met verschillende achtergronden worden geïntroduceerd. En regisseurs kunnen bijvoorbeeld naar een castingbureau gaan dat expliciet een divers bestand heeft."
Mensen kiezen vaak mensen die op hun lijken, dus witte regisseurs kiezen dan bijna automatisch witte acteurs.
"Bij het filmproces komen een hoop dingen kijken, dus het belang van diversiteit schiet er gemakkelijk bij in." Daar zijn volgens Tessa verschillende redenen voor: "Mensen kiezen vaak mensen die op hen lijken, dus witte regisseurs kiezen bijna automatisch witte acteurs."
Kijkers accepteren veel meer dan makers denken.
"Makers denken bovendien soms dat kijkers bepaalde verwachtingen hebben en dat een Chinese advocaat bijvoorbeeld niet verkoopt. Maar kijkers accepteren veel meer dan er vaak wordt gedacht."
Een divers aanbod in de filmwereld is niet alleen realistischer, maar ook rechtvaardiger, zegt Tessa. "Een deel van de film- en televisiewereld wordt betaald met belastinggeld. Als daarbij een groot deel van de bevolking buiten beeld blijft, is dat niet eerlijk."