Aangepast

Zo is het volgens kunstenaars om een depressie te hebben

Een op de twintig Nederlanders heeft last van een depressie, en onder jongeren is dit probleem met één op de vijftien zelfs nog groter. Maar wat maak je nou precies door als je depressief bent? Dat is soms lastig aan vrienden uit te leggen. Verschillende kunstenaars probeerden het gevoel daarom in beeld te vatten.

Het bekendste voorbeeld is van de Australische graphic novelist Matthew Johnstone. In zijn boek I had a Black Dog zet hij de depressie neer als een grote zwarte hond die een persoon achtervolgt.

Johnstone heeft zelf last van depressies sinds hij eind twintig was. 9/11 was een breekpunt. "Ik heb er altijd enorm veel energie ingestoken om het te verbergen en realiseerde me nu dat het leven te kort is."

"Mensen waarschuwden me voor de gevolgen als ik een boek zou maken: ik zou mijn baan en mijn vrienden verliezen. Maar ik moet zeggen dat het een van de beste dingen is die ik heb gedaan. Het heeft me niet alleen bevrijd, maar ik ben ook mijn leven meer authentiek gaan leven."

Ook de Duitse Sylvie Reuter maakte een strip over depressie.

"Psychische gezondheid wordt nog steeds gestigmatiseerd. Er wordt weinig over gepraat in het openbaar", zegt ze hierover tegen de BBC. "Online is het anders. Je kunt je gedachten delen, ook anoniem, dat is veel gemakkelijker voor mensen."

De Amerikaanse fotograaf Christian Hopkins verwerkte zijn depressie - die hij doormaakte op zijn 16e - in een fotoserie.

  • Christian Hopkins
  • Christian Hopkins
  • Christian Hopkins
  • Christian Hopkins
  • Christian Hopkins
  • Christian Hopkins
    Foto uit de depressie-serie van Christian Hopkins

"Ik gebruik fotografie als een soort therapie om met mijn emoties om te gaan en te begrijpen wat ik voel", vertelde hij hierover tegen de Huffington Post.

Eigenlijk wilde hij zijn foto's wissen, maar een goede vriend overtuigde hem om ze naar buiten te brengen. "Ik hoop dat ik er anderen mee heb kunnen helpen", aldus Hopkins.

Deel artikel: