Donald Trump lacht
Aangepast

Amerika's beste voorspeller: Trump gaat winnen

Over iets minder dan zeven weken mag de Amerikaanse kiezer het zeggen: wordt Hillary Clinton of Donald Trump de komende vier jaar president van de Verenigde Staten? De campagnes zijn in volle gang en de Amerikaanse media speculeren druk over wie gaat winnen.

Middenin de mediastorm van duizenden verkiezingsexperts en even zoveel meningen heeft één professor het al sinds 1984 telkens goed voorspeld. Professor Allan Lichtman ontwikkelde een systeem waarmee hij acht verkiezingen bij het rechte eind had. "Het werkt op basis van geschiedenis, dus het is niet afhankelijk van peilingen", zegt Lichtman. "Het is uniek, en het werkt al 30 jaar."

Lichtmans systeem voorspelt voor de komende verkiezingen dat de Republikeinen het dit jaar gaan winnen, en daar is presidentskandidaat Trump zichtbaar blij mee.

Zes keer 'niet waar' en je ligt eruit

Professor Allan Lichtman werkt voor American University, en nam alle verkiezingen tussen 1860 en 1980 onder de loep. Het systeem dat hij ontwikkelde bestaat uit 13 vragen over de kandidaat van de zittende partij (de Democraten in dit geval) die je kunt beantwoorden met 'waar' of 'niet waar'. Bij 6 keer 'niet waar' kan Clinton het volgens het systeem wel schudden.

De conclusie dit keer: ze scoort er zeker 5, en bij één is er twijfel (het succes van een derde, onafhankelijke kandidaat die stemmen wegtrekt). De Democraten hebben dan ook veruit de slechtste papieren, dus een Republikein gaat het dit keer winnen.

Lichtman: "Maar Trump is nou niet bepaald een alledaagse Republikein."

Mocht Clinton het uiteindelijk toch winnen, dan kan Lichtman daar op zich mee leven. "Nog nooit was het zo lastig te voorspellen wie er gaat winnen", zegt hij. "Ik houd bij mijn voorspelling een flinke slag om de arm, en dat is echt voor het eerst."

Volgens Lichtman is Trump zo'n a-typische kandidaat, dat hij het model wel eens zouden 'verslaan'. Lichtman: "Hij heeft gevaarlijke dingen gezegd over het gebruik van kernwapens en zijn steun aan de NAVO. Daarnaast heult hij met Poetin en is hij de eerste presidentskandidaat die op deze manier Mexicanen, moslims, vrouwen en gehandicapten moedwillig de grond in boort."

Op wie hij op 8 november gaat stemmen wil Lichtman niet zeggen. "Daar ga ik liever niet op in. Als ik me daarover uitspreek krijg je weer dat mensen denken dat mijn eigen voorkeur meespeelt in de voorspelling die ik doe. En dat is gewoon niet waar."

Allan Lichtman voorspelde de uitslag van 8 presidentsverkiezingen juist

Deel artikel: