Aangepast

Laptops in de collegezaal: streng verboden

Misschien ken je het wel: je zit met je laptop bij een saai hoorcollege. Snel even je Facebook checken, drie likes, door naar je e-mail en o, je moest nog een mailtje sturen naar je moeder. Dat college waar je bij bent is inmiddels heel ver weg.

Yra van Dijk, docent Letterkunde aan de universiteit Leiden, verbiedt daarom vanaf dit collegejaar laptops tijdens haar lessen. "Het is onze verplichting studenten te leren studeren."

Yra van Dijk

Van Dijk zag het gebruik van laptops in tijdens haar colleges de laatste jaren groeien. Daardoor miste ze de interactie die ze vroeger had. "Ik kon studenten nu niet meer aankijken. Het was net alsof je een heel grote tv voor de klas zette. De studenten waren continu afgeleid."

Van Dijk gebruikte twee onderzoeken voor haar besluit: uit 2003 en 2014. Beide onderzoeken laten zien dat studenten stof makkelijker onthouden als ze aantekeningen maken met de hand in plaats van met de computer. "Dat komt vooral doordat je met een laptop de inhoud meestal letterlijk overneemt. Je notuleert wat gezegd wordt. Als je meeschrijft is het veel creatiever: dan maak je al verbindingen terwijl je het neerpent."

Iedereen zit op Facebook en Twitter; die websites zijn ontworpen om je af te leiden.

Yra van Dijk

Maar mogen studenten niet zelf bepalen hoe ze hun collegestof verwerken? "Misschien werkt voor sommige studenten aantekeningen maken wel beter met een laptop dan met pen en papier. Maar studenten gebruiken hun laptop echt niet alleen voor aantekeningen. Iedereen zit op Facebook en Twitter; die websites zijn ontworpen om je af te leiden. Deze maatregel is dan ook voornamelijk daartegen bedoeld."

Niet al haar studenten zijn even tevreden met de maatregel. Zo vertelt student Chris van Seters aan universiteitsblad Mare: "Mijn probleem met papiertjes is dat ik alles kwijtraak. Ik kan niet leren van mijn op papier geschreven dingetjes."

Geen uitstervend ras

Van Dijk is in Leiden niet de enige die laptops verbiedt. Wordt de laptop in een collegezaal straks een zeldzaamheid? Na een rondgang langs universiteiten en hogescholen blijkt dat laptops vrijwel nergens écht verboden zijn, los van een enkele experiment.

Het lijkt mij raar om studenten te dwingen weer met pen en papier aantekeningen te maken. Ik wens ze daar in Leiden veel succes.

Persvoorlichter universiteit van Tilburg

Integendeel, vertelt een persvoorlichter van de universiteit van Tilburg. "Wij helpen studenten juist om hun laptops te gebruiken tijdens college. Bijvoorbeeld met meer stopcontacten en het upgraden van de wifi."

In het plan van Van Dijk ziet de persvoorlichter dan ook vooralsnog niets. "Het lijkt mij raar om studenten te dwingen weer met pen en papier aantekeningen te maken. Dat past al lang niet meer in hun leefwereld. Ik wens ze daar in Leiden veel succes."

Deel artikel: