NOS Op 3
NOS

Gymmen zoals je dat vroeger deed op school: steeds meer twintigers en dertigers doen aan apenkooi. Han Balsem organiseert de gymlessen voor volwassenen in Amsterdam en die zijn populair.

"Er kunnen 25 mensen meedoen, maar er hadden zich er 38 aangemeld", zegt Han. Daarom rolt hij z'n concept uit naar Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Joost heeft de hele dag op kantoor gezeten en komt voor het eerst meedoen met apenkooi van Han. "Het lijkt me heel leuk om een beetje rond te rennen en weer mee te doen, net zoals vroeger op de basisschool of de middelbare school", zegt Joost. 

Apenkooi is een heel nostalgisch spel in Nederland. "Op het moment dat mensen binnenkomen en op een bankje gaan zitten, komt het kind weer in ze naar boven", zegt Han, die de sportacademie heeft gedaan. "Ze kijken me dan aan met zo'n blik van: wat gaan we doen, meester?" 

Naast apenkooi spelen ze ook andere spellen zoals trefbal of variaties op apenkooi. "Bij kinderen kun je duizend keer hetzelfde spelen, maar bij volwassenen moet je toch meer variëren om het leuk te houden."

Het is niet voor het eerst dat apenkooi voor volwassenen wordt aangeboden. Je kunt geregeld ergens de aap spelen. Bijvoorbeeld afgelopen zomer tijdens theaterfestival Boulevard in Den Bosch. En als je zin hebt in een potje apenkooi in Tilburg kun je daar ook terecht, op aanvraag. Daar zien ze ook dat er meer vraag is, dan dat de initiatiefnemer kan bieden.

Aranea doet vandaag mee voor de 75ste keer. "Zij mag zichzelf daarom nu een Very Important Primate noemen", lacht Han. 

"Ik vind het heerlijk om hier m'n energie kwijt te kunnen", zegt ze. Maar dat kan toch ook gewoon in een sportschool? Han denkt juist dat het groepsaspect belangrijk is. "Daar sta je alleen voor een spiegel je spieren te trainen. Hier kom je samen binnen en krijg je een aantal regels. Daar moet je het als groep mee doen. Als je een trefbal in je gezicht krijgt, moet je ook weer met elkaar naar buiten door dezelfde deur."

Voor Aranea zijn het vooral de spellen waarom ze blijft terugkomen. "Die houden je gemotiveerd. En je hoeft ook niet persé heel supergoed te zijn om te kunnen winnen."

STER reclame