"Als je een stuk keukengerei was, wat zou je dan zijn?"
Tja, wat moet je daar in vredesnaam op zeggen, terwijl negen mogelijke huisgenoten-to-be je aanstaren? Jij wil gewoon die kamer en dat willen je twintig concurrenten die naast je staan ook.
De druk bij zo'n hospiteeravond is hoog en veel studenten vinden het lastig, merken de organisatoren van introductieweken. "Veel eerstejaars weten nog niet veel over hospiteren. Soms hebben ze nog nooit van het woord gehoord", zegt Nienke van Sligter. Zij organiseert de KEI-week, de introductieweek in Groningen.
Ook deze maand zoeken weer duizenden eerstejaars een kamer. Wij gingen met Sammy (18) mee, die een kamer in Eindhoven probeert te bemachtigen in het huis bij Pim en Lotte.
Er zijn verschillende initiatieven om het hospiteerleed een beetje te verlichten. We zetten ze voor je onder elkaar.
Te beginnen in Groningen. Om er in een keer vanaf te zijn deden ze het daar anders: een massa-hospiteer-event. "We kregen zo veel vragen over hospiteren, dat we handvatten hebben bedacht om de eerstejaars te helpen", zegt Nienke.
Tijdens de KEI-week organiseerden ze het evenement Get a Room. Zo'n 400 studenten deden mee in 35 huizen. "Er was veel vraag naar vanuit de huizen. We hadden afgesproken dat als er minder dan twintig mee zouden doen, het niet door zou gaan. Maar daar zaten we ruim boven met de aanmeldingen."
Hoeveel nieuwe huisgenoten er gevonden zijn met het event, moeten ze nog evalueren. "Voor iedereen is het heel fijn dat het op één moment is aan het begin van de introweek. Je weet meteen wie er bij je in huis komt en je hebt voor je eerste college al een kamer."
In Leiden pakken ze het anders aan. Tijdens de EL-CID, de introductieweek, kon je een cursus hospiteren volgen.
"We krijgen heel veel vragen over hoe je het best en snelst aan een kamer komt", zegt Maaike van Vliet van de PKvV, een koepelorganisatie van Leidse studentenverenigingen. "Tijdens onze workshops vertellen we wat voor manieren van hospiteren er zijn: bijvoorbeeld borrels en vragenrondes. We vertelden hoe je je dan het best kan opstellen."
Het is volgens Maaike heel normaal om meerdere keren te hospiteren. "Leg de lat niet te hoog, kom in ieder geval in een huis terecht. Als het niet past, kan je altijd verder kijken."
Tinder voor kamers
Voor de verhuurder is zo'n kijkavond ook niet altijd leuk, zegt Sebastiaan Smits. Hij had altijd een hekel aan het zoeken van een nieuwe huisgenoot. "Er komen er tien en er gaan er meestal negen niet blij naar huis."
Het zoeken van een huisgenoot kost meestal ook veel tijd. "Er zijn heel veel Facebookgroepen waar kamers worden aangeboden in de grote steden. Dan krijg je daar tweehonderd tags onder en moet je vervolgens al die profielen langs. De helft zoekt misschien al helemaal geen kamer meer."
Hij bedacht een app Roomeasy. Op basis van je Facebookprofiel zie je al meteen wie echt een kamer zoekt en of je gezamenlijke vrienden hebt. Vorige week is de app live gegaan, dus er staan nog niet heel veel kamers op.
Nog even terug naar dat stuk keukengerei. "Het is natuurlijk een onzinvraag", zegt Pim, die regelmatig kijkavonden organiseert als een kamer vrijkomt in zijn studentenhuis. "Je kan geen goed of fout antwoord geven. Het gaat erom hoe je omgaat met zo'n vraag. Als je zegt, 'weet ik niet' of als je het een beetje leuk vertelt, zegt dat natuurlijk ook al veel over jou."