Aangepast

4-FA: wie durft het nog te gebruiken?

Extreme hoofdpijnen, hartproblemen en hersenbloedingen. Waarom zou je eigenlijk nog 4-FA nemen, na de waarschuwing van het Trimbos-instituut en Jellinek?

Maar ja, over xtc hoor je ook altijd horrorverhalen en dat blijven mensen ook gewoon slikken. We vroegen aan mensen die 4-FA gebruiken of ze na dit nieuws er nog mee doorgaan.

Op Defqon nam Henk twee jaar geleden voor het eerst een halve pil 4-FA. Het beviel wel: "MDMA knalt er in een keer in, terwijl dit voelt als een tinteling, gevolgd door een warme vloed. Alles is euforischer, ziet er vetter uit." Sindsdien gebruikt hij 4-FA zo'n drie keer per jaar.

Dat is niet alleen maar leuk, zegt Henk: "Je krijgt er een gigantisch droge mond van en je moet vaak naar het toilet. En je kan niet slapen, dus je moet het niet op een kort feestje nemen."

Ondanks dat hij is geschrokken van de waarschuwing, is Henk niet van plan te stoppen met 4-FA. "Het is een beetje vage waarschuwing", vindt hij. "Vooral omdat niet helemaal duidelijk is wanneer het gebruik gevaarlijk wordt. Van alcohol kan je jezelf ook in een coma zuipen. Maar iedereen weet dat dat alleen gebeurt als je veel te veel drinkt."

4-FA

Voor Sofie was de waarschuwing wél een reden om haar 4-FA linea recta de prullenbak in te gooien. "Ik gebruikte het zo'n twee jaar geleden voor het eerst. Het is hartstikke leuk: iets minder heftig dan xtc, maar het euforische gedeelte heb je wel."

Tot je naar bed gaat, want het duurt echt "takkelang" om in slaap te komen. En de waarschuwing was de druppel. "Over xtc kan je heel veel informatie vinden, over 4-FA niet. Er is gewoon heel weinig onderzoek naar gedaan. De uitspraak dat je dus je eigen proefkonijn bent, kwam toen wel binnen."

"Ik maakte een afweging: waarom zou ik het blijven gebruiken, als de effecten onduidelijk zijn? Zoveel is het me niet waard, dus de keuze was snel gemaakt. Nu denk ik achteraf: dit had ik natuurlijk eerder kunnen bedenken. Ik ben niet achterlijk."

x

Johan begon al vroeg met het slikken van 4-FA, zo'n vijf jaar geleden. De drug werd toen nog gewoon in smartshops verkocht. Hij slikte het zo'n twintig keer, maar besloot er een jaar geleden al mee te stoppen.

"Ik heb twee keer meegemaakt dat ik meer dan twee nachten niet heb geslapen", zegt Johan, die ook wel eens lichte hoofdpijn kreeg. "Het ging gewoon niet, mijn hoofd was te actief. Ik vind het dan ook een agressievere stof dan speed."

Nu hij terugkijkt was het allemaal wat minder relaxed dan het leek. "Mensen ervaren het als een veilige variant, maar ik heb dat gevoel niet helemaal. Er is gewoon te weinig over bekend. Ik stond wel weer te kijken van de waarschuwing van het Trimbos-instituut, dat had ik niet verwacht."

De namen Henk, Sofie en Johan zijn niet de echte namen van de 4-FA-gebruikers.

Deel artikel: