Aangepast

Deze opleiding is voor nieuwe eigen bazen

Vandaag starten in drie steden gratis avondopleidingen voor ambitieuze ondernemers. Werklozen en studenten kunnen aan de opleidingen deelnemen in Rotterdam, Eindhoven en Almelo. Daar krijgen ze tips over het opstarten van een bedrijf en gaan ze aan de slag met hun eigen bedrijfsplan.

De deelnemers schrijven van tevoren een motivatiebrief. "We krijgen ideeën binnen van kledingzaak tot uitvaartcentrum, van beautysalon tot spirituele winkel." Drie jonge ondernemers vertellen waarom ze zo graag als eigen baas aan de slag willen.

Nadat zijn vader naar Spanje vertrok kwam Riccardo Finkers zonder werk te zitten. "Ik heb een mbo-opleiding gedaan tot systeembeheerder. Daarna kon ik aan de slag voor de groothandel van mijn vader, ik heb een webshop voor hem gemaakt. Daarna ben ik nog een tijdje websitebeheerder geweest bij een ander bedrijf, maar dat kwam in financiële problemen."

Ik werk vanaf mijn computer en heb verder nauwelijks geld nodig om mijn bedrijf op te starten.

Ricardo

"Ik wil in opdracht webshops voor mensen gaan opzetten. Mijn vrouw is grafisch designer, zij neemt de huisstijl en de grafische vormgeving voor haar rekening. Ik werk vanaf mijn computer en heb verder nauwelijks geld nodig om mijn bedrijf op te starten. Ik hoop op de opleiding tips te kunnen krijgen over het gebruik van sociale media en bijvoorbeeld klantenbinding."

Ricardo kwam via het UWV bij de avondopleiding terecht. "Ik denk dat het op zich niet zo moeilijk hoeft te zijn om in mijn branche een baan te krijgen, maar ik zie kansen in het starten van een eigen bedrijf. Via mond-tot-mondreclame krijg ik hier en daar al opdrachten binnen."

Azemina Velagic is afgestudeerd kinderpsycholoog. De 27-jarige is na haar master blijven plakken bij een stagebedrijf en werd zelfs praktijkmanager. "Ik ben gestopt omdat ik vond dat ik te veel aan het managen was en mezelf te weinig kon ontwikkelen in de psychologie. Ik heb de vrijheid van een eigen bedrijf altijd gewild."

Azemina heeft inmiddels alweer een baan als psycholoog, maar wil alsnog aan de slag op de avondopleiding. "Ik weet nog niet welke risico’s het ondernemerschap met zich meebrengt of waar je in godsnaam geld vandaan haalt. Hele praktische zaken dus."

"Ik wil als mobiele psycholoog aan de slag, diagnostisch onderzoek doen. Vaak zitten scholen met hun handen in het haar, ze hebben kinderen met een mogelijke stoornis. Ze willen advies over hoe je met zo’n kind kunt omgaan. Het nadeel van zo'n onderzoek is dat kinderen terechtkomen in een onnatuurlijke setting. Dat kan stress veroorzaken, daarom zoek ik ze op in hun eigen omgeving."

Ook Hermes Ahmadi (29) heeft inmiddels een nieuwe baan. Bij het UWV nota bene. "Ze bleken mijn diensten goed te kunnen gebruiken, maar ik ga nog wel de avondcursus volgen zodat ik over een paar jaar mijn bedrijf kan starten."

Ik wil structureel leren denken en plannen.

Hermes

"Ik wil graag een multimediabedrijf oprichten waarbij ik zelf aan de slag kan en cursussen kan geven aan mijn klanten. Er komt nogal wat bij kijken als je een eigen bedrijf op wil zetten. Ik wil structureel leren denken en plannen."

Na zijn studie sociologie vertrok Hermes naar Chili en kwam na zijn terugkeer in de bijstand terecht: "Ik moest verplicht naar een werkleerbedrijf. Een van de leden van het team vertelde me over de avondcursus toen ik zei dat ik graag iets voor mezelf zou willen beginnen."

Deel artikel: