NOSop3

'Relaties hebben ook een onderhoudsbeurt nodig'

Aangepast
NOS

"We gaan naar de garage als onze auto een onderhoudsbeurt nodig heeft, dus waarom zouden we niet ook proberen om onze relatie te onderhouden?", vraagt Esther Kluwer zich af. Ze gaat niet alleen onderzoeken hoe we onze relaties kunnen verbeteren, maar vooral hoe we ze goed kunnen houden.

Vanaf 1 oktober mag Esther zichzelf bijzonder hoogleraar 'Duurzame relaties en welzijn' noemen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Ik ga wetenschappelijk onderzoeken wat ervoor zorgt dat mensen gelukkig zijn samen. Ik ga dus niet kijken naar wat voor problemen zou kunnen zorgen, maar juist naar het tegenovergestelde." 

Esther Kluwer Arnaud Mooij

Volgens Esther is het vooral belangrijk dat partners hun leven samen en hun eigen identiteit goed in balans houden. Als twee mensen te veel samenklitten, kan dat nog wel eens gaan botsen, zegt ze. Je moet dus goed opletten dat je je eigen leven, vrienden en hobby's houdt. 

Er heerst best wel een taboe op hulp zoeken. Voor mannen nog meer dan bij vrouwen.

Esther Kluwer

Elkaar vergeven als er een conflict is, is daarbij belangrijk. "Je leeft misschien wel met iemand samen, vaak in een gezin, dus soms moet er ook iets opgeofferd worden. Je kunt niet alles in je eentje bepalen. Een relatie is iets waar je ook aan moet werken."

Maar is er dan toch een probleem, dan wachten veel partners nog lang met het zoeken van hulp. Esther wil weten waarom dat is. "Als ze al ingrijpen, dan is het vaak al te laat. Er heerst best wel een taboe op hulp zoeken, en dat geldt voor mannen nog meer dan voor vrouwen."

Sociale media

Volgens Esther is de invloed van internet en sociale media ook bepalend voor hoe we tegen relaties aankijken. Ik denk dat er veel verandert door sociale media, bijvoorbeeld bij het ontstaan van relaties. En ook de economische positie van de vrouw zorgt voor een andere blik. Ze zijn financieel minder afhankelijk van hun man, waardoor ze zich anders tot elkaar verhouden dan vroeger."

Ik ben niet de hoogleraar die relaties gaat redden.

Esther Kluwer

En wat is nou het geheim van een goede relatie? "Als ik de gouden tip had, was ik nu rijk geweest. Maar als je je relatie wilt verbeteren, moet je met hele praktische dingen beginnen. Dat ga ik mensen alleen niet zelf aanleren. Volgens sommige media ben ik de hoogleraar die relaties gaat redden - dat is niet het geval. Ik wil wel kennis opdoen om therapeuten meer te leren over wat wel en niet werkt in relatietherapie."