NOS Op 3
ANP

Sylvana Simons is de komende dagen niet welkom op Facebook. Ze plaatste gisteren een screenshot van een op haar gericht haatbericht en las, toen ze vanochtend inlogde, dat haar account voor drie dagen is geblokkeerd. De tv-presentatrice kreeg veel negatieve reacties op haar uitlatingen over Zwarte Piet en werd eerder dit jaar middelpunt van kritiek toen ze zich aansloot bij politieke beweging DENK.

"Satire moet kunnen, maar als men zogenaamd namens mij onwaarheden op sociale media plaatst, kan dat schadelijk zijn", zegt Sylvana. "Ik kom daarop terug en iemand van Facebook blokkeert vervolgens mijn account. Dat lijkt me de omgekeerde wereld." Ze was verbaasd, laat ze weten, maar het is niet de eerste keer dat het haar overkomt. "Ik vermoed dat de mensen achter de haatpagina's net zolang meldingen over mij maken tot ik geblokkeerd word." 

Het is de tweede keer deze week dat haar account is geblokkeerd. "Ik reageerde afgelopen weekend op een bericht van de pagina 'Het dagboek van Sylvana Simons'. Deze pagina doet alsof ze namens mij berichten post. Afgelopen maandag en dinsdag kon ik opeens niet meer inloggen en sinds vanochtend mag ik drie dagen niet posten, liken en reageren."

Meldingen blokkade Facebookprofiel Simons https://www.facebook.com/sylvana.simons?fref=ts

Facebook wil niet ingaan op individuele gevallen, maar laat wel weten dat het blokkeren van accounts altijd door mensen wordt gedaan. Facebook laat desgevraagd weten dat er geen computers worden ingezet om dit te beoordelen. Simons vindt de situatie daardoor alleen nog maar gekker.

Raar

Volgens onze techredacteur Nando Kasteleijn reageert Facebook eigenlijk nooit op dit soort incidenten. "Hooguit zeggen ze dat een medewerker een fout heeft gemaakt en dat het bewuste bericht wordt hersteld. Voor de rest stelt het bedrijf altijd dat ze vanwege privacyredenen niets over individuele gevallen zeggen. Wat in dit soort gevallen natuurlijk raar is, want Simons zoekt zelf de publiciteit.”

Het is moeilijk te zeggen waarom Facebook gebruikers blokkeert. Het sociale medium moet zich aan de Nederlandse wetten houden, maar heeft volgens Kasteleijn ook zo zijn eigen regels. "Het bedrijf zegt daar voldoende over te vertellen in de richtlijnen, maar daar is lang niet iedereen het mee eens. Het bedrijf is ontzettend machtig. Dan mag je verwachten dat ze zich verantwoorden, maar dat gebeurt vaak niet.”

STER reclame