NOS Op 3
Judith Kadee | Catherine Rockhold

Terwijl haar studiegenoten nog op zoek zijn naar een baan, is Judith Kadee al museumdirecteur. Met haar 23 jaar ook nog eens de jongste van Nederland. "Het is lastig om binnen de kunst ergens binnen te komen, maar ik bewijs dat het echt niet verloren is", zegt Judith.

Begin deze week is ze begonnen als directeur van Villa Mondriaan in Winterswijk, een museum over de jonge jaren van kunstenaar Piet Mondriaan. Het museum is bovendien in zijn ouderlijk huis, waar zijn schilderscarrière begon. "Veel mensen weten dat niet, maar als je door Winterswijk loopt, stap je soms zo in een van zijn schilderijen", zegt Judith.

Ze is naar eigen zeggen 'ontzettend verliefd' geworden op de stad toen ze vorig jaar stage liep in het museum. "Je woont tijdens je stage ook in een appartement boven het museum, dus je ademt echt de kunst van Mondriaan", zegt Judith. Sinds zondag woont ze nu ook definitief in de stad in de Achterhoek. 

Villa Mondriaan

Tijdens haar stage had ze al best wat verantwoordelijkheden. "Als stagiair ben je meteen junior directeur van het museum. Dan stuur je bijvoorbeeld vrijwilligers aan of doe je de marketing." Haar takenpakket is nu nog uitgebreider. "Best wel spannend, maar ik ga alles leren terwijl ik het doe. Een tentoonstelling maken bijvoorbeeld, dat is nieuw."

Toch moet ze meteen al aan de bak. Ze opent een nieuwe tentoonstelling en voor volgend jaar - het Mondriaanjaar - is er ook genoeg te doen. "Vanmiddag moet ik al naar het Kröller-Müller om het er over te hebben. Ik kan me voorstellen dat mensen zich wel afvragen of zo'n jong iemand dit allemaal kan, maar tot nu toe zijn de reacties heel positief."

Prinses Beatrix kijkt naar 'Jantje' van Piet Mondriaan ANP

Mijn loopbaan lijkt precies op die van Mondriaan.

Judith Kadee

Ze is niet de eerste jongere die het museum leidt. Haar voorganger, Anne Kremers, was 24 toen ze begon. "Toen er een mail kwam dat ze ermee wilde stoppen, reageerde ik direct en daarna heb ik gesolliciteerd."

Judith deed op dat moment nog een master in museumstudies in Londen. Daarvoor studeerde ze aan Amsterdam University College. "Best grappig, want mijn loopbaan lijkt op die van Mondriaan. Hij kwam via Winterswijk naar Amsterdam en belandde later in Londen. Ik doe dat andersom."

De komende jaren verwacht ze nog niet uit Winterswijk te vertrekken. "Ik vermaak me hier nog wel even. Ik kan zo 10 tot 20 jaar blijven." En eindigen in New York, zoals Mondriaan deed? "Dat zou wel heel mooi zijn." 

STER reclame