NOS Op 3
NOS

Ze is ongeveer een half uur bezig met haar staart aantrekken. Hij zit zo strak dat ze haar benen moet insmeren met glijmiddel om ‘m aan te krijgen. Marijke Pie (28) van Meerminschool Nederland is zeemeermin en start deze maand met cursussen zeemeerminzwemmen in zwembad Dijnselburg in Zeist. 

Bij 'mermaiden' ga je met een zeemeerminstaart het water in. Je probeert op een zo sierlijk mogelijke manier door het water te glijden. Er bestaat ook een mermaidcommunity met fora en evenementen waar zeemeerminnen elkaar kunnen ontmoeten.

Mensen zijn zich niet bewust van de gevaren.

Marijke Pie

Marijke denkt dat de zeemeerminhype echt op gang komt in Nederland. Daarom start ze nu met de cursussen. "Ik krijg veel vragen van mensen die dit willen, maar denken ‘ik trek zo’n staart aan en spring in het water’. Maar die zijn zich niet heel bewust van de gevaren. Als je met een grote vin zwemt kun je veel snelheid maken en moet je je anders door het water voortbewegen dan je gewend bent. Met een cursus kan je goed beginnen."

"Het is wel handig als je een beetje soepel bent", zegt Marijke. Maar het valt te leren, dus iedereen kan het." Het ziet er makkelijk uit, maar het viel verslaggever Anic toch tegen.

Wie doen dit? 

Kinderen konden al een tijdje klaargestoomd worden tot zeemeermin, maar het is niet langer alleen iets voor de kleintjes. De mensen die zich hier voor opgeven zijn heel verschillend. "Mannen, vrouwen, jong of iets ouder. Het zijn in ieder geval allemaal mensen die openstaan voor nieuwe dingen", zegt Marijke. 

Perry (31), groot Disney-fan, doet ook mee met de les. Hij heeft voor het eerst een meerminstaart aan. "Ik ben een snowboard gewend, dan zitten je voeten ook aan elkaar vast, maar dit is echt iets anders."

Debora (23) heeft al eerder leren meerminzwemmen, toch doet ze nog een keer mee. "Ik wil graag mijn techniek verbeteren. Het is heel leuk, want je doet toch aan sport en je leeft even je kinderdroom."

deze mensen willen zeemeerminzwemmen

In Amerika is het 'mermaiden' al een tijdje gaande. "Amerikanen houden nou eenmaal meer van show", zegt Marijke. "Daar is het heel normaal om bijvoorbeeld entertainers zoals zeemeerminnen in te huren op feesten."

Marijke hoopt in de toekomst haar grote meermindroom te realiseren. "In het buitenland gebeurt het al, dat ze in aquaria als entertainment tussen de vissen of haaien zwemmen. Het lijkt me supertof om dat een keer te kunnen doen. In Burgers' Zoo hebben ze een groot aquarium. Dat lijkt me fantastisch."

Marijke Pie geeft zeemeerminlessen NOS // Geert Kanters

STER reclame