NOS Op 3
NOS

Koning Willem-Alexander komt kijken bij het jubileumconcert dat de Jostiband maandag geeft voor zijn vijftigste verjaardag. Maar dat is voor de band niet de belangrijkste reden om op de laatste oefenavond keihard z'n best te doen. De bandleden (bijna 200 in totaal) willen laten zien dat hun verstandelijke beperking geen excuus is om maar geen muziek te maken.

'Dat tuig begint te spelen'

Grappen worden er genoeg gemaakt over de band en z'n muziek. Cabaretier Hans Teeuwen noemt het in zijn show Dat dan weer wel 'ongeïnspireerde bagger en kutmuziek'. "Hans Teeuwen is vast nog nooit komen kijken", denkt Patrick. Hij speelt nu vijf jaar keyboard in de band. "En hij heeft volgens mij nog nooit in een uitverkochte Ziggo Dome gespeeld, wij wel."

Genoeg reden om eens te kijken hoe de Jostiband zich voorbereidt op zijn jubileumconcert:

Ook Philine laat zich niet gek maken. Ze speelt onder meer keyboard in de band. "Zoiets gaat het ene oor in, en het andere oor weer uit." Zoals bij elk orkest gaat er ook bij de Jostiband wel eens iets mis tijdens de repetitie. Volgens Philine wordt er nog wel eens een deuntje verkeerd gespeeld. "Dan wordt Lyan (de dirigent) heel streng en moet het weer opnieuw."

Armin van Buuren

Wie de muziek van de Jostiband alleen nog kent van oud-Hollandse liedjes als Twee emmertjes water halen en de Zuiderzeeballade, is al een tijd niet meer gaan kijken. De band covert nu ook nummers van Jan Smit, André Hazes en schopte het tot de Facebookpagina van Armin van Buuren met z'n cover van This is what it feels like

Het concert van de Jostiband is maandag in Amsterdam. Meer dan 10.000 mensen kunnen in de concerthal, die helemaal is uitverkocht. Bekende artiesten als Guus Meeuwis, René Froger, Ellen ten Damme en Gerard Joling zingen met de band mee.

Patrick kijkt er naar uit: "Het wordt nog heel druk die dag, want op de dag zelf oefenen we ook nog een keer. Maar ik weet zeker dat het goed zal gaan."

STER reclame