'Geef ons het Rusland dat we van televisie kennen'

De afgelopen maand zag je het vaak voorbijkomen in het nieuws: de spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen weer op. En dat is vooral te merken op de Krim. Door de jaren heen is de Krim vaak het speelveld geweest van de spanningen tussen de twee landen. Nu, twee jaar na de annexatie van de Krim, lijkt de situatie weer uit te hand te lopen.

We horen de afgelopen jaren weinig over de situatie op het schiereiland. We spraken daarom met jonge bewoners. Hoe is het om te leven in zo'n speelveld van spanningen?

Ilya (32) is teleurgesteld in de beloftes van Rusland twee jaar geleden. Hij organiseert demonstraties onder het mom van 'Een bedrogen Krim'.

"We willen mensen laten zien dat de huidige regering op de Krim ons beroofd heeft van de hoop om te leven in Rusland. Na twee jaar geloven wij niet meer in de beloftes om wegen te repareren, vuilnis op te ruimen, onze lonen te verhogen en onze schulden kwijt te schelden." Hoewel de acties vooraf met de autoriteiten worden doorgesproken, worden ze volgens Ilya elke keer aangehouden en betaalt hij zich naar eigen zeggen blauw aan boetes.

Ilya vindt het zwaar om te leven op een eiland dat geen Oekraïne meer is, maar ook geen Rusland. En waar beide landen op de grens recht tegenover elkaar staan. "Maar ik blijf doorgaan. Het Westen moet inzien hoe het er hier echt aan toe gaat. Wij waren ervan overtuigd dat we nu zouden leven in Rusland. Maar tot nu toe is de Krim alleen op papier terug naar Rusland. We willen het Rusland dat ze ons op televisie lieten zien."

Arsen (28) merkt ook veel van de onrust en spanning om zich heen. Hij heeft het zwaar, vooral financieel gezien, maar gelooft dat het allemaal uiteindelijk wel goedkomt.

"Ik heb twee opties: verhuizen naar Moskou voor een betere baan, of werken bij een Russisch bedrijf. Maar dit vereist veel nieuw papierwerk nu we bij Rusland horen en dat kost veel geld. Ik kan dat niet betalen. Eerst werkte ik in de toerismebranche, maar het is daar helemaal uitgestorven. De meeste toeristen waren Oekraïners en die komen hier niet meer."

"Maar Rusland heeft een goed plan om ons leven hier op de Krim te verbeteren. Ik denk dat het nog wel even duurt, maar dat het wel goedkomt. Tot die tijd leven we gewoon door. We hebben deze zomer wel veel festivals en feestjes om ons af te leiden, maar we zijn niet echt in een partymood."

Anastasia (23) is journaliste in Simferopol en vindt het allemaal wel meevallen. "Rusland is altijd ons vaderland geweest, ik ben ondanks de lastige overgang erg blij dat we weer 'thuis' zijn. De situatie op de Krim is prima. We hebben goede lonen. Als je echt wil, kan je gewoon een goede baan vinden."

"Ja, we hebben wel te maken met kleine ongemakken. Zo hadden we bijvoorbeeld een paar maanden bijna geen elektriciteit, omdat Rusland ons moest voorzien en dit traag ging. Ook werkten onze Oekraïense bankkaarten en telefoonnummers opeens niet meer. Maar dat is allemaal hersteld. Het lastigste vind ik dat ik bepaalde merken niet kan kopen, zoals van mijn favoriete sneakers. Uiteindelijk moeten de spanningen tussen Oekraïne en Rusland opgelost worden, zodat we allemaal rustig kunnen leven. Dat is wat iedereen hier wil."

Oekraïne stuurt extra troepen naar de grens met de Krim vanwege de oplopende spanningen met Rusland

Deel artikel: