Wetenschappers van Wageningen University met marsgroenten

Boontjes en worteltjes van Mars

Als je groenten van aardse bodem niet lust, kun je altijd de buítenaardse variant proberen. Wetenschappers van Wageningen University hebben vandaag een diner gekookt dat bestond uit groenten die zijn gekweekt op grond die lijkt op die van Mars en de Maan.

Wieger Wamelink, een van de onderzoekers, zegt dat de groenten nog goed van pas zouden kunnen komen. "Het achterliggende idee is dat als we ooit naar Mars gaan, we zelf geen eten mee hoeven te nemen. Als je daar een half jaar bent heb je veel eten nodig. Het is veel handiger om zaad mee te nemen en je eigen eten daar te kweken."

De grond die ze gebruikt hebben, hoefden ze niet zelf uit de ruimte te halen. "NASA heeft deze grond geleverd. Zij hebben op basis van telescopen en karretjes die rondrijden op Mars de grond daar bestudeerd. Op aarde bleek je die grond ook op Hawaii te kunnen vinden. Daar is de grond ook rood en er zit veel ijzer in."

Groente van Mars

Volgens Wieger was het niet heel moeilijk om de groenten te kweken, maar groeiden ze wel langzamer. "Maar met het gebruik van een beetje mest en door er goed voor te zorgen, groeiden heel veel groenten."

Wortels uit Texel smaken anders dan die uit Friesland. Laat staan als ze van Mars komen.

Chefkok Jaap Harm van Seggeren

Vandaag waren studenten van de Rijn IJssel Vakschool druk bezig om voor dertig man een buitenaards viergangendiner te koken. "Dit is heel bijzonder. Wie kookt er nu met groenten van de Maan en Mars?", zegt docent en chefkok Jaap Harm van Seggeren.

Zelf zegt-ie dat de ruimtegroenten niet echt verschillen van aardse groenten. "Ik heb zelf nog niet het smaakverschil kunnen ontdekken, maar ik denk dat als je ze echt daar laat groeien, je wel een verschil proeft. Wortels uit Texel smaken ook anders dan wortels uit Friesland. Laat staan als ze van Mars komen."

Ooit zelf op Mars koken ziet de kok ook wel zitten. "Als ze daar een restaurant openen, wil ik daar best een keer een lesje geven."

Ook de studenten vinden het bijzonder om mee te werken aan dit project. "Het werk is niet echt anders dan met andere groenten", vertelt een student. "Het smaakt ook hetzelfde, maar het idee is heel gaaf."

Deel artikel: