Yolo, fml, swag, omg, bae. Waar komen deze termen eigenlijk vandaan? Je denkt misschien dat ze zijn ontstaan door de opkomst van sociale media, maar ze bestaan al veel langer dan Twitter, Facebook en Instagram.
Volgens taaldeskundige Lieke Verheijen stammen veel afkortingen al uit de jaren '80 en '90: " In de eerste chatrooms van die tijd, zoals IRC, werden ze al gebruikt." Mogelijk gebruikten je ouders dus al brb (be right back) en lol (laughing out loud).
Ook gamers vormen volgens Verheijen een belangrijke bron voor dit soort internet-slang. "In veel online spellen communiceren spelers via chatprogramma's die ingebouwd zijn in de games", zegt Verheijen. "Sommige van deze spellen bestaan ook al tientallen jaren". G2g, oftewel 'got to go' (ik moet gaan) is hier een bekend voorbeeld van.
Weet jij wat deze populaire afkortingen betekenen? Doe de quiz:
Niet alleen 'praktische' afkortingen begonnen bij chatroom IRC, ook de hashtag ontstond daar. Chatters gebruikten het hekje toen al om aan te geven over welk onderwerp ze het hadden. Zo konden anderen makkelijk in contact komen met gebruikers die over een bepaald onderwerp praatten.
Twitter is het kanaal dat de hashtag echt tot een begrip maakte. In 2007 stelde toenmalig Google-ontwikkelaar Chris Messina in een tweet voor om de hashtag te gebruiken om groepen te creëren en sindsdien kan geen social media-gebruiker er meer omheen.
Volgens sociale media-expert Jarno Duursma ontstaat de succesvolste internettaal niet expres. "Iemand plaatst bijvoorbeeld een grap op een website als 9gag. Als die door anderen overgenomen wordt, dan kan het een populaire meme worden: een vaak gedeelde grap. Dit begint vaak met een kleine groep, voor wie het herkenbaar is. Maar voor je het weet is het een algemene internetterm", zegt Duursma.
Verheijen noemt memes inderdaad een belangrijke verspreider van populaire slang. "Jongeren nemen de uitspraken over in hun taalgebruik."
Bedrijven proberen ook in te haken op populair online taalgebruik. Maar niet altijd met succes. "Negen van de tien keer mislukt het en is het heel suf", zegt Duursma. Maar soms slaat het aan, dan bedenken ze iets grappigs als 'goeiemoggel' en neemt iedereen het over. Maar als het overduidelijk geforceerd grappig is, dan heeft het een minder grote kans van slagen."
De hiphop-scene levert ook een grote bijdrage aan het ontstaan van nieuwe woorden. Taalkundige Verheijen: "Vaak worden nieuwe woorden bedacht door beroemde rappers of zangers. Als zij met nieuwe slang komen in hun liedjes dan is de kans groter dat het overgenomen wordt door een groot publiek."
'Bling bling' en 'swag': volgens rapper Sticks van Opgezwolle komt inderdaad veel slang uit de rapmuziek. "Rappers komen met nieuwe woorden en de social media pikken die dan op", zegt hij. "Nu is het woordje 'lit' bijvoorbeeld heel populair." Dat is een manier om te zeggen dat iets heel tof is.
Wel is het volgens Sticks makkelijk om de tel kwijt te raken. "Slang is heel erg hype-gevoelig. Soms gaat het zo snel dat je niet alle nieuwe vondsten meekrijgt."
Of, dat je niet doorhebt dat yolo, fml en swag nogal 2013 zijn.