Een jongere in een platenwinkel

Dit is waarom twintigers vinylplaten kopen

Het gaat goed met de verkoop van lp's. Volgens de NVPI, die de verkoopcijfers bijhoudt, werden er vorig jaar 650.000 lp's verkocht. In 2014 was dat nog minder dan de helft van dat aantal. Vooral onder jongeren van 20 tot en met 30 jaar doen de platen het goed, blijkt uit onderzoek van NOS op 3. Sterker nog: de grootste groep lp-kopers is in de 20.

Een nieuwe plaat kost al snel 20 euro, dus waarom zou je voor één album twee keer zoveel neerleggen als voor een maand onbeperkt streamen? We vroegen bijna 400 lp-kopers waarom zij vinyl kopen. Ze vertelden dat lp’s de luisterervaring bijzonderder maken, dat ze de platen graag verzamelen en ze lp’s hele mooie producten vinden.

Waarom koop je lp's?

Vinylkoper Tim Jansen is het daar mee eens: "Het viel mij op dat wanneer je een cd draait, je niet echt heel actief naar de muziek luistert", vertelt hij. "Een plaat opzetten is een grotere handeling, dus je gaat er echt goed voor zitten en er actief naar luisteren."

Mensen die lp’s kopen, willen ook graag muziek fysiek bezitten. "Je hebt wat tastbaars in je handen, je kan ernaar kijken en het is gewoon leuk om ermee te werken: de tekst in het boekje lezen en het plaatje eruit pakken. Het zijn kleine kunstwerkjes", zegt Tim. "Mijn verzameling is wel een dure hobby: ik geef er per maand ongeveer 40 à 50 euro aan uit."

Dat vinyl stukken beter verkoopt dan een paar jaar terug, merken ze ook in platenwinkels. "Wij zijn in 2005 weer begonnen met meer vinyl aanbieden en dat is uitgegroeid tot wat het nu is. De verkoop is enorm toegenomen", zegt Anton Speijers van platenwinkel Concerto in Amsterdam.

Jongeren in een platenzaak

Niet voor de muziek

Je denkt misschien dat je lp’s koopt voor de muziek, maar dat is niet per se waar. Sterker nog: bijna 1 op de 10 twintigers die lp’s kopen, draait helemaal nooit een plaat. Daar komt nog bovenop dat iets meer dan drie procent van de kopers die in de twintig zijn, niet eens een platenspeler tot zijn beschikking heeft.

Jordan en Tim luisteren wel graag naar de muziek op hun platen: "Ik koop een plaat in eerste instantie voor de muziek. Het is fantastisch om een plaatje op te zetten, daar goed voor te gaan zitten en lekker naar te luisteren", zegt Tim. "Ik wil echt een collectie opbouwen zodat ik na 30 jaar terug kan kijken en kan zien wat ik vroeger luisterde", vertelt Jordan.

Deel artikel: