ANP / Linelle Deunk

Uitzending Gemist wordt een soort Netflix

De NPO gaat de site Uitzending Gemist vernieuwen en zich meer richten op on demand video. Het nieuwe platform, NPO Gestart, moet een soort Netflix voor programma's van de publieke omroep worden, waarbij je op basis van je voorkeuren nieuwe programma's krijgt aangeraden.

"We lopen qua functionaliteit achter bij wat men nu gewend is", zegt NPO-directeur Televisie Frans Klein bij de opening van het nieuwe televisieseizoen. "Mensen vinden het bijvoorbeeld nu ook heel gewoon om van het ene apparaat naar het andere apparaat te switchen en door te kijken, maar dat is nu niet mogelijk in onze omgeving."

Bingewatchen bij de NPO?

Volgens Klein zijn straks premières online te zien, in plaats van op televisie. En mogelijk zet de publieke omroep in één keer series online, zodat je straks A'dam & E.V.A. kan bingewatchen. Daarvoor moet volgens Klein nog wel toestemming van de politiek komen.

Er is wel een groot verschil met Netflix: de NPO produceert geen programma's speciaal voor NPO Gestart.

ANP
Een aantal presentatoren van het komende seizoen

De NPO zet daarnaast nog zogeheten curatoren in, net zoals je bij Blendle ziet. Die curatoren maken zelf een lijstje met programma's die zij aanbevelen en goed bij elkaar passen. De NPO wil zich dus wel meer richten op online, om meer jongeren te trekken. NOS op 3 is daar een voorbeeld van: sinds vorig jaar richt de redactie zich hoofdzakelijk nog op online producties en sinds vandaag zijn er ook geen flitsen meer op televisie te zien.

Geen YouTube

Nadoen wat bekende vloggers nu doen, ziet Klein niet zitten. "Ik bedoel het niet oneerbiedig, maar YouTube is eenpitterstelevisie, vanuit de bezemkast commentaar geven op de hele wereld", zegt Klein. "Dat is wat de nieuwe generatie heel goed kan, maar wij niet op een slechte manier moeten gaan imiteren. Wij moeten vanuit onze kracht mooie dingen maken die eenpitters niet kunnen maken, omdat er geen geld voor is."

Volgens Klein zullen de programma's van de NPO ook in de toekomst nauwelijks op YouTube te zien zijn, omdat de omroep niet afhankelijk wil worden van een commercieel bedrijf. "We willen zelf beslissen wat wij in de etalage zetten", aldus Klein.

NPO Gestart moet vanaf komend voorjaar online staan. Voor de nieuwe Netflix-achtige dienst moet je een (gratis) account maken, maar volgens de NPO kan je ook zonder profiel straks nog naar programma's blijven kijken. De beeldkwaliteit van de uitzendingen online gaat overigens niet omhoog. Dat kost volgens NPO te veel.

NPO Plus zal naast NPO Gestart blijven bestaan. De NPO heeft net toestemming van staatssecretaris Sander Dekker gekregen om met dat videoplatform, waarvoor je moet betalen om programma's op hoge kwaliteit te bekijken, door te gaan.

Deel artikel: