Studenten aan het werk tijdens deze scriptiebootcamp.

Studenten trekken vaker aan de bel over hun scriptie

De scriptie is voor bijna iedere student een hoofdpijndossier. En de begeleiding loopt volgens de LSVb niet altijd op rolletjes. Het grootste deel van de klachten gaat over de slechte scriptiebegeleiding en die komen voornamelijk van studenten van vier hogescholen. Daarom wil de vakbond nog voor het officiële eind van dit collegejaar met hen om tafel gaan zitten.

"Studenten ervaren vooral problemen met de begeleiding van hun scriptie, blijkt uit de klachten die wij krijgen", zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb. "Doordat studenten gepusht worden om zo snel mogelijk hun papiertje te halen, gaat de kwaliteit achteruit."

Scriptiebootcamp

Volgens de LSVb zoeken daarom steeds meer studenten hulp bij externe scriptiebegeleiders. Zoals een bootcamp, een relatief nieuwe vorm. Dat is een week lang hard werken en voor honderden euro's een scriptie schrijven onder toezicht. Wij gingen langs om te vragen of de studenten daar de begeleiding op hun school écht zo slecht vinden:

"Begeleiders hebben het te druk", zegt Lisa van 30. Ze is nu al anderhalf jaar bezig met haar scriptie en baalt daar flink van. "Begeleiden betekent dat je iemand helpt. Ik vind dat het eigenlijk geen begeleider genoemd mag worden, maar iemand die een oordeel velt over iets dat je geschreven hebt."

Doorstuderen is duur

Gebrekkige begeleiding is niet het enige probleem bij het schrijven van de scriptie. "Studeren is ook heel duur geworden nu de beurs is afgeschaft. Dan wil je natuurlijk voorkomen dat je vertraging oploopt en wil je snel afstuderen", zegt Jarmo van de LSVb.

En dat zorgt voor een druk, die ook voor Daniël (26) voelbaar is. "Je leent al heel veel geld om te kunnen studeren en dat moet je terugbetalen. Als je dan niet afstudeert, moet je 10.000 euro meer betalen. Dus het is een rekensom die je maakt."

Een stukje motivatie bij het tikken

Scriptiehulp kan dus extra collegegeld voorkomen en de extra begeleiding bieden die sommigen nodig hebben. Maar er is ook kritiek. "We snappen dat er een verband is tussen de financiële druk en de grote markt aan scriptiebureaus. Toch staan we er kritisch tegenover", zegt Thijs den Otter van de Algemene Onderwijsbond. "Wij vinden dat je na vier jaar zelf je scriptie moet kunnen schrijven. Het is raar als dat niet lukt."

Deel artikel: