Woede om Grindr-actie van journalist in olympisch dorp

Een journalist van The Daily Beast dacht dat -ie een geinig ideetje had voor een artikel: kijken wie er in het olympisch dorp allemaal op Grindr zit. Dus probeerde hij via de homo-datingapp afspraakjes te maken met sporters die mogelijk nog in de kast zitten.

In het stuk noemt de schrijver geen namen, maar hij omschrijft de profielen zo gedetailleerd, dat makkelijk te achterhalen was om wie het ging. En veel homoseksuele sporters op de Spelen zijn nog helemaal niet uit de kast. Sterker nog, in sommige landen waar de sporters vandaan komen, is homoseksualiteit illegaal en strafbaar - soms zelfs met de doodstraf tot gevolg. Bij een van de sporters die reageerden, is dit het geval.

Niet zo'n sympathieke zet dus. Lezers riepen The Daily Beast op om het stuk te verwijderen. Ook de openlijk homoseksuele zwemmer Amini Fonuna reageerde:

En de zwemmer 'outte' de schrijver door z'n foto te delen op Twitter.

Veel lezers vonden de actie uitlokking, omdat Nico Hines een heteroseksuele getrouwde man is. Zijn aanleiding was het recordaantal condooms dat dit jaar is uitgedeeld aan de atleten en de vraag of iedereen kan meedoen.

Zelf zei Hines dat hij met meerdere datingapps door het olympisch dorp rondliep, maar dat hij met Grindr meer succes had dan met Tinder en Bumble: "Geen verrassing dat ik met Grindr meer hookups scoorde".

In eerste instantie haalde The Daily Beast alleen de genoemde uiterlijke kenmerken uit het artikel. Na aanhoudende kritiek ging de website uiteindelijk overstag en haalde het stuk offline.

"We zaten fout. Sorry", reageert de redactie. Als hele redactie zaten ze fout, staat in de verklaring. Ook maken ze excuses richting de sporters die ze mogelijk in een lastig parket hebben gebracht. "Het artikel had niet de bedoeling om lhbt'ers te schaden of te vernederen, maar de bedoeling maakt niet uit, de impact wel."

Hines zelf heeft niet gereageerd.

Deel artikel: