Vannacht beste moment voor jaarlijkse sterrenregen

Vallende sterren, ze zijn overal deze week tijdens de jaarlijkse sterrenregen. Maar vannacht zijn ze het best te zien. We zochten voor je uit hoe je zo romantisch mogelijk naar de vallende hemellichamen kunt kijken.

De aarde zweeft deze week door een meteorenzwerm van stof en steen van kometen. Als die door de dampkring gaan, verbranden ze en zien wij een 'vallende ster'. Deze week ligt er een piek in het aantal vallende sterren.

De meteorenzwerm Perseïden, zoals het jaarlijkse tafereel heet, bereikt vandaag rond 19.00 uur zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er mogelijk 130 meteoren te zien, dit jaar ligt dat aantal waarschijnlijk op 85. Maar het moet natuurlijk wel donker zijn om ze te kunnen zien.

Het beste tijdstip

Na middernacht is het eigenlijk pas echt de moeite om te gaan kijken. Voor die tijd zitten de meteoren namelijk nog laag aan de horizon en zorgt het maanlicht voor slechter zicht. De maan gaat om 01.35 uur onder. Daarna heb je er dus minder last van.

Het beste moment om naar de vallende sterren te kijken is rond 03.30 uur, zegt weerman Marco Verhoef. "De kans op helder weer is groot. Als je de sterrenregen wilt zien, dan is dat je kans. Je kunt dan bijna elke minuut wel een vallende ster zien. Het beste is om naar het noordoosten te kijken en een flink eind boven de horizon."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Als het niet bewolkt is en je ziet alsnog niets als je omhoog kijkt, dan sta je waarschijnlijk op een plek met te veel licht. De vuistregel is: hoe donkerder, hoe beter. Het best kun je daarom op het platteland gaan staan. Kies een plek met weinig stadslicht en uit de buurt van kassen. En als je niet de stad uit wilt, doe je er verstandig aan naar het dichtstbijzijnde park te gaan.

Laatste tip: ga niet rechtop in een veld met je nek naar achteren naar boven staan turen. Ga vooral lekker liggen, en doe iets warms aan. Midden in de nacht buiten stilzitten kan behoorlijk koud zijn.

Deel artikel: