NOS Op 3
NOS

Kleine brouwerijen die speciaalbiertjes brouwen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Bijna elke week komt er wel een bij. Maar de tijd dat de kleine brouwers alleen voor ons brouwden, is voorbij. Steeds grotere hoeveelheden Nederlands bier gaan de grens over. Van België tot Nieuw-Zeeland wordt het gedronken.

Nederland heeft afgelopen jaar weer meer bier uitgevoerd dan het jaar ervoor: 1,8 miljard liter. Dat staat in handelscijfers van de VN over 2015. Nederland is na Mexico de grootste exporteur van bier.

Het grootste gedeelte komt voor rekening van de grote brouwerijen, zoals Heineken en Grolsch. Het Klein Brouwerij Collectief (KBC) merkt dat ook steeds meer kleinere biermakers hun producten over de grens verkopen.

Kees Bubberman heeft één van die kleine brouwerijen. Sinds een jaar brouwt hij zijn eigen speciaalbiertjes in Middelburg:

Bierkenner Constant Keinemans merkt dat steeds meer brouwers ook in het buitenland verkopen. Zonder aarzelen noemt hij een lijstje op: "Emelisse, De Molen, Oersoep, Kompaan, Maximus." Dat zijn de grotere speciaalbierbrouwerijen van ons land. 

Volgens de oud-voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief zijn er veel brouwerijen die eerst maar ongeveer 1000 liter brouwden. "Die zijn gegroeid naar 3000 tot 4000 liter. Een deel daarvan gaat de wereld over", zegt Keinemans.

STER reclame