Leugen

'De volgende stap is een Google Translate voor leugens'

Een hotelrecensie, een review van een digitale camera of iemand op een datingsite die miljonair zegt te zijn. Online kun je een hoop leugens tegenkomen. Meestal bepaalt je onderbuikgevoel of je de boel vertrouwt, maar nu krijg je hulp van de wetenschap. Twee onderzoekers, onder wie de Nederlandse Tom van Laer van de City University Londen, ontwikkelden een algoritme dat inschat of een online tekst klopt of niet.

Het werkt zo:

Zelf de leugenspotter uithangen? Volgens Tom kan je een online leugenaar herkennen aan het volgende:

Woordgebruik

Leugenaars hebben het niet zo vaak over zichzelf, ze praten liever over jou. Als ze het al over zichzelf hebben dan is dat vaak vol zelfvertrouwen, en niet in twijfelachtige zin. Ook vleien ze meer en gebruiken veel bijvoeglijke naamwoorden. "Een heerlijk hotel met een prachtig uitzicht op zee voor jouw welverdiende vakantie."

Structuur

Daarnaast is ook de structuur van een leugen opvallend. Leugenaars baseren hun verhaal niet op een herinnering dus hebben ze meer houvast nodig in de taal. Mensen die de waarheid vertellen gebruiken structuurwoorden (omdat, toen, vervolgens) rommeliger en spontaner, leugenaars doen dat consequenter. Bijvoorbeeld elke keer aan het begin van een zin.

Aangepaste schrijfstijl

Zodra je online echt in gesprek gaat, kom je erachter dat leugenaars je schrijfstijl overnemen. Ze passen hun manier van schrijven aan op de ontvanger. Gebruik je zelf vaak het woordje 'te' of ben je niet zo precies met leestekens? Als je gesprekspartner dat overneemt is de kans aanwezig dat hij niet de waarheid spreekt.

Tom en Stephan ontwikkelden een algoritme waarmee je online leugens opspoort

Google Translate voor leugens

De formule is er nu, een volgende stap is een site of app. "Daar zijn we nu nog niet mee bezig", zegt Tom. "Maar het zou mooi zijn als het een soort Google Translate voor leugens zou worden. Dat je je Tinder-gesprek erin gooit en een betrouwbaarheidsscore krijgt."

Deel artikel: