1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP

Studenten willen wel naar het buitenland, maar gaan niet

Studenten die in het buitenland willen studeren, krijgen daar niet genoeg ruimte voor in hun studieprogramma. Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat 70 procent van de hbo-studenten en 35 procent van de WO-studenten naar het buitenland wil, maar uiteindelijk niet gaat.

Studenten zijn volgens het ISO en de LSVb bang voor studievertraging. Ook is het financieel soms niet haalbaar en klagen ze over een tekort aan informatie vanuit de onderwijsinstelling. Sommige opleidingen bieden überhaupt geen mogelijkheid aan om in het buitenland te studeren.

De Europese grenzen zijn al jaren open, maar er is weinig ruimte in het onderwijsprogramma.

ISO-voorzitter Jan Sinnige

"Er zijn nog veel obstakels voor studenten om in het buitenland te studeren, terwijl hogescholen en universiteiten het juist moeten aanmoedigen, om studenten voor te bereiden op de internationale arbeidsmarkt", zegt Julia Verheul, vice-voorzitter van de LSVb.

Voor de veiligheid gaan

Een van de studenten die meedeed aan het onderzoek zegt vanwege de kosten Nederland niet even te verruilen voor een buitenlandse universiteit. "Omdat ik leen bij DUO ben ik voor de 'veiligheid' gegaan", zegt één van de studenten uit het onderzoek.

Verheul: "Het is zonde dat studenten door leenangst niet meer naar het buitenland gaan, vooral als je kijkt hoeveel ervaring en uitdaging studenten uit hun buitenlandervaring halen."

Als je naar het buitenland gaat voor een stage, heb je veel kans op vertraging. Daar zit ik niet op te wachten.

Student

Ook studievertraging ligt op de loer als studenten voor een buitenlandervaring kiezen. "Als je naar het buitenland gaat voor een stage, heb je veel kans op vertraging. Daar zit ik niet op te wachten", zegt een andere student die meedeed met het onderzoek.

"De Europese grenzen zijn al jaren open, maar er is weinig ruimte in het onderwijsprogramma", zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige. "Als we internationalisering willen bevorderen, moet daar ook ruimte voor zijn."

Bijna 78 procent van de deelnemers gaf bovendien aan dat hogescholen en universiteiten beter kunnen communiceren. Studenten willen graag hulp in de zoektocht naar informatie over de juiste plek voor hen om te gaan studeren.

Samenwerkingsverband

Het ISO en de LSVb willen samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen op internationaal gebied stimuleren. Daarmee zouden extra kosten voor studenten vermeden kunnen worden.

Deel artikel: