Rastafari wachten buiten tijdens de rechtszaak

Pastafarians mogen nog niet met vergiet op ID-kaart

De kogel is door de kerk: Dirk Jan Dijkstra, de aartsbisschop van het Vliegend Spaghettimonster-geloof, mag niet met een vergiet op zijn hoofd op zijn ID-kaart staan. Dijkstra vindt dat de rechters een fout hebben gemaakt, dus hij gaat in hoger beroep.

"Er is goed en slecht nieuws te melden", vertelt Dijkstra. "Het is natuurlijk goed dat ook de rechtbank vindt dat ons geloof een levensbeschouwelijke overtuiging is. Het slechte nieuws is dat ik voorlopig geen vergiet op mijn legitimatiebewijs mag."

We willen gewoon hetzelfde worden behandeld als andere religies.

Aartsbisschop Dirk Jan Dijkstra

Dijkstra vindt het belangrijk met zijn zaak jurisprudentie te scheppen, zodat andere aanhangers zonder problemen met hun vergiet op de foto mogen. "Het is pionieren. Nu verschilt het nog per gemeente of je met een vergiet op de foto mag. Bij mij in Emmen voorlopig niet, maar in Den Haag en Leiden hebben mensen het vergiet op hun pasfoto. In Eindhoven loopt een andere rechtszaak. We willen gewoon hetzelfde worden behandeld als andere religies."

In de uitspraak van de rechtbank ziet Dijkstra toch kansen. Zijn aanvraag is namelijk afgewezen omdat hij aangaf niet altijd het vergiet te dragen. "In principe draag ik 'm altijd, ik zet 'm alleen af als anderen het vervelend vinden. Maar als andere pastafarians nu aangeven wel in iedere situatie hun vergiet te dragen, mogen ze er aan de hand van deze uitspraak dus wél mee op de foto."

Het vergiet is een heilig hoofddeksel voor de pastafarians

De rechter zei ook dat het binnen de Kerk van het vliegend Spaghettimonster niet verplicht is een vergiet te dragen. "Dat klopt alleen niet helemaal. Het staat in onze heilige boeken dat het vergiet een heilig hoofddeksel is. Het wordt aanbevolen het vergiet te dragen, net zoals een hoofddoek bij de islam."

In Nederland zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen bij de Kerk aangesloten. Het aantal aanhangers zal hoger liggen, omdat registratie niet verplicht is. In andere EU-landen, waaronder Engeland en Tsjechië, is het toegestaan op je legitimatie een vergiet te dragen.

Deel artikel: