"Heel indrukwekkend. Echt supertof." Het enthousiasme van Martijn de Waal (21) spat uit de telefoon. Hij heeft net de Nederlandse vlag langs de paus gedragen. "Ik ben heel vereerd dat ik Nederland mag vertegenwoordigen. En zo dicht bij de plaatsvervanger van Christus mag zijn."
De student uit Breda op het grootste jongerenevenement ter wereld: de Wereldjongerendagen van de Rooms-Katholieke Kerk. Deze worden elke drie jaar georganiseerd, telkens in een ander land. Er komen honderdduizenden jongeren op af, soms wel miljoenen, die met elkaar bidden, zingen, dansen en naar de paus luisteren. "En soms ook wel een biertje drinken."
Martijn was eerder al op de editie in Madrid en die in Rio de Janeiro. Dit keer is hij een van de 900 Nederlanders in Krakau.
Waarom de jongerendagen zo belangrijk zijn voor jongeren zoals hij? "De kerk staat onder druk. Zeker in Nederland. Het is bijna ongewoon om gelovig te zijn, dus veel mensen weten niet echt wat dat inhoudt. Daarom is het extra fijn om in een omgeving te zijn waar iedereen het geloof deelt. Ook al komen ze uit heel verschillende landen."
Zo ontmoette hij net nog de vlaggendrager uit Albanië, vertelt hij. "Hij was lange tijd niet van de kerk. Maar toen werd hij ziek en is hij tot het geloof gekomen. Het is heel bijzonder om te zien welke verschillende wegen de mensen nemen."
Het evenement duurt zes dagen. Vandaag werd de heilige vader welkom geheten in een groot park in de Poolse stad. Martijn en andere jongeren liepen langs hem met hun vlaggen. Daarna sprak Franciscus hen toe over barmhartigheid. "We stonden op ongeveer twintig meter van hem af. Hij riep ons op niet bang te zijn. En ondanks alle verschrikkingen van de afgelopen weken op een liefdevolle manier met je medemensen om te gaan."
Dat typeert deze paus, zegt Martijn. "Hij maakt duidelijk waar het om moet draaien: zorg voor elkaar. Hij is ook erg toegankelijk voor jongeren omdat hij in praktijk brengt wat we moeten doen. Hij bezoekt bijvoorbeeld vaak gevangenissen en daklozen."