Mug

Muggen komen af op lichaamsgeur, maar welke?

De lampen hoeven niet uit en de smaak van je bloed doet er niet toe. Muggen komen af op geur. In de eerste plaats op CO2, want dat ademen we allemaal uit en dat ruiken ze op grote afstand. Maar als ze dichterbij zijn, wordt het persoonlijker. Dan kiezen ze het lekkerste mensengeurtje uit. Maar waarom jij wel steeds wordt geprikt en je vriend of vriendin niet? Zover is de wetenschap nog niet.

Wel komen ze op de Wageningen Universiteit steeds dichter bij een antwoord. Het is niet één geurtje dat de mug zo aantrekt. "Bacteriën op de huid van de mens produceren zo'n 300 verschillende geuren", zegt onderzoeker Tim Mohlmann. "Bepaalde samenstellingen van al die geuren zijn kennelijk heel aantrekkelijk voor muggen. Maar het is erg lastig om dat uit 300 geuren te identificeren."

We willen een mengsel van geuren ontwikkelen dat aantrekkelijker is voor muggen dan de geur van een mens.

Tim Mohlmann, Universiteit Wageningen

Wel kunnen ze nu al op basis van een experiment toetsen wie er aantrekkelijker is voor muggen, simpelweg met de sokken van twee proefpersonen:

Hoewel de heilige graal nog niet is gevonden, hebben de onderzoekers in Wageningen al wel een aantal stoffen gevonden waar muggen blij van worden. "Uiteindelijk willen we een mengsel van geuren ontwikkelen waarmee we muggen in de val kunnen lokken. Een geur die dus aantrekkelijker is dan die van de mens, zodat mensen niet meer gebeten worden."

Voorlopig zullen we het moeten stellen met klamboes en vliegenmeppers om de muggenplaag tegen te gaan.

Wat helpt er nou wel en niet tegen muggen?

Deel artikel: