NOS Op 3
AFP

Het is vandaag vijf jaar geleden dat Anders Breivik op twee plekken in Noorwegen een bloedbad veroorzaakte. Wat gebeurde er die dag ook weer? Een kort overzicht.

Breivik liet op 22 juli 2011 eerst een autobom ontploffen bij het kantoor van de Noorse premier in Oslo. Daarbij kwamen acht mensen om het leven. Daarna reed Breivik naar Utøya, een eiland veertig kilometer verderop. Daar was op dat moment een jongerenkamp van een centrumlinkse partij. Breivik was gekleed als politieagent en zei dat hij de jongeren kwam beschermen.

Maar hij opende het vuur, waardoor 69 tieners en volwassenen overleden. 33 mensen raakten gewond. 

Breivik zei later dat hij Noorwegen wilde beschermen tegen moslim-immigratie en multiculturalisme. Hij noemde de tieners op Utoya "verraders van het Noorse volk". En hij had spijt dat hij niet meer schade had aangericht.

21 jaar cel

In 2012 werd Breivik veroordeeld tot 21 jaar cel voor de moord op 77 mensen. 

Hij heeft later de Noorse staat aangeklaagd, nadat hij voor onbepaalde tijd in de isoleercel was gezet. Breivik verzette zich tegen de omstandigheden waaronder hij in de gevangenis zat. Daar zag hij alleen gevangenispersoneel, zijn advocaten en een gevangenispredikant. Breivik was nooit alleen met zijn bezoek en dat was volgens hem in strijd met de Europese rechten van de mens. Die zaak verloor hij.

STER reclame