Een zwaan is wat 'afgedreven'

47 jaar oud reuzenrad gaat weer draaien in Berlijn

Het Spreepark in Berlijn was ooit een wereldberoemd park in de voormalige DDR, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Na de val van de Muur ging het park failliet en werd het in 2002 gesloten. Niemand mocht het terrein meer op. De afgelopen jaren werd het park vooral bezocht door avonturiers die over het hek klommen om stiekem de vervallen attracties te bekijken. De zwanenbootjes liggen nog altijd over het park verspreid en de achtbaankarretjes zijn volgekalkt met graffiti.

Het Berlijnse Spreepark krijgt een tweede leven. De organisatie Grün Berlin gaat er in opdracht van de stad Berlijn een openbaar kunst- en cultuurpark van maken.

Het letterlijke hoogtepunt moet het 40 meter hoge reuzenrad worden, dat in 1969 al door een Nederlands bedrijf werd gebouwd. Het reuzenrad is vervallen, maar draait nog wel als de wind sterk genoeg is.

“We hebben contact gehad met de Nederlandse bouwer om te kijken of we het rad weer in oude glorie kunnen herstellen”, zegt Christoph Schmidt, directeur van Grün Berlin. Volgens Vekoma, de fabrikant van het rad, gaat dat waarschijnlijk wel lukken. Wel moet er veel aangepast worden, omdat de veiligheidsregels enorm zijn verscherpt.

Bijzonder decor

Grün Berlin vraagt nu wat de inwoners van Berlijn in het nieuwe park willen terugzien. Het plan is in ieder geval dat kunstenaars er expositieruimte krijgen.

De meeste oude attracties zullen volgens Schmidt in het nieuwe park een decoratieve rol krijgen: “Dit bijzondere decor willen we graag bewaren, maar dan op een manier waarop het ook met kunst en cultuur te maken heeft.”

  • NOS / Bobby Schinkel
    De achtbaan
  • NOS / Bobby Schinkel
    Het reuzenrad van een Nederlandse fabrikant
  • NOS / Bobby Schinkel
    Graffiti op een van de attracties

Vliegend Tapijt

Het Spreepark kent een opmerkelijke geschiedenis. Direct na het faillissement van het park nam de toenmalige eigenaar veel attracties mee naar Peru, omdat hij daar een nieuw park wilde opzetten.

Toen dat plan flopte, stuurde hij één van de attracties, het Vliegend Tapijt, weer terug naar Duitsland. Maar dan met een inhoud van 167 kilo cocaïne. Hij werd gepakt, kwam vast te zitten en de activiteiten in het park kwamen stil te liggen.

Nu is er voor het eerst een concreet plan om het Spreepark weer te openen. In 2018 kan - als het goed is - het park weer legaal bezocht worden.

Deel artikel: