Namaakviagra

'Ik heb wel eens delen van een aap gevonden in bagage'

De zomervakantie is voor veel Nederlanders aangebroken en dat betekent op Schiphol niet alleen spitsuur bij de incheckbalies, maar ook bij de douane. De meeste Nederlandse reizigers weten wel dat er regels zijn over wat wel en niet mee terug mag van vakantie, maar ze houden zich er niet altijd aan.

Een leuk kettinkje van koraal, vlees uit Turkije of traditionele medicatie uit China. Mensen nemen geregeld dingen in hun koffer mee naar huis die ogenschijnlijk onschuldig zijn, vertelt douanier André Molenberg. Maar al die producten mogen dus niet worden geïmporteerd.

"We vragen altijd wel, wist u dat het niet mocht? Als mensen vaak reizen, verwachten we dat ze weten wat ze wel en niet mogen meenemen. Maar als je één keer in de tien jaar op vakantie gaat, begrijpen we ook dat je het niet precies weet."

'Ik wist het niet' is dan ook het meest gehoorde smoesje, vertelt André. "Of mensen zeggen dat de mensen van wie ze het gekocht hebben hen hadden verteld dat ze het wel konden invoeren. Het is vervelend als dat zo gaat, maar uiteindelijk blijft de passagier verantwoordelijk."

Al die duizenden mensen per dag die voorbijkomen op Schiphol; hoe weet André nou wie hij eruit moet pikken? "We kijken eerst wat voor vlucht het is", legt hij uit. "Mensen die van buiten de EU komen, worden eerder gecheckt. We kijken ook hoe iemand zich gedraagt: is diegene nerveus? Wat voor soort en hoeveel bagage heeft een reiziger bij zich? Hoe is -ie gekleed?"

In Ghana is het heel normaal om apenvlees te eten.

Douanier André Molenberg

"Een man die helemaal in het kaki is gekleed en terugkomt uit Zuid-Amerika zou erg geïnteresseerd kunnen zijn in de natuur. Wie weet heeft hij dan ook wel een veer van een papegaai uit de jungle bij zich."

"Zo bouw je een plaatje op van een persoon", zegt André. "En dan kan je bijvoorbeeld ook nog de bagage door een röntgenapparaat halen."

  • Douane
    Grote biljetten in een tijdschrift
  • Douane
    Smokkelpoging met een verborgen vakje in een bh
  • Douane
    De meest waardevolle mueslireep die ze bij de Douane ooit zagen

De vreemdste vondst die André deed? "Ik heb wel eens delen van een aap teruggevonden in bagage. Een man uit Ghana had een schedeltje, armpje en beentje van het beest meegenomen om op te eten. In Ghana is het heel normaal om dat vlees te eten; de man zag het probleem er niet van in. Maar alle apen zijn beschermd en mag je dus niet meenemen. Dat is strafbaar en dus kreeg de man een boete en proces-verbaal."

Deel artikel: