Universiteit in Istanbul

Nederlandse universiteiten bezorgd over Turkse ingrepen

Nederlandse universiteiten maken zich zorgen over de maatregelen die Turkije heeft genomen tegen de academische wereld. Ze scharen zich achter het statement van de European University Association, die het ontslag van de bijna 1600 decanen veroordeelt.

Turkije verbood academisch personeel eerder om nog in het buitenland aan de slag te gaan. Ook roept het land academici die al in het buitenland zijn, terug te komen.

Volgens de Verenigde Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) hebben enkele Turkse studenten in Nederland al een mail gekregen dat ze rekening moeten houden met terugkeer naar hun thuisland.

Ook zullen Nederlanders die op dit moment studeren of onderzoek doen aan een Turkse universiteit volgens de VSNU wat van Erdogans maatregelen gaan merken. "Als daar bijna 1600 decanen op straat zijn gezet, zullen ze daar hinder van ondervinden", zegt woordvoerder Bastiaan Verweij. "Dat kan niet anders."

Dit studiejaar volgen ruim 400 Turken een volledige bachelor- of masterstudie in Nederland. Ook zijn er naar schatting enkele honderden Turkse Erasmus-studenten, die hier een half jaar op uitwisseling zijn. In het studiejaar 2013/2014 waren het er 537.

Deel artikel: