'Het zou me verbazen als Soldiers of Odin nog lang bestaat'

Soldiers of Odin staat sinds dit weekend volop in de belangstelling. Zondag droeg de groep naar eigen zeggen een asielzoeker over aan de politie. Hij zou vrouwen hebben lastig gevallen. Wie zijn de Nederlandse 'Soldaten van Odin'?

Oorspronkelijk komt Soldiers of Odin uit Scandinavië, Finland om precies te zijn. "De groep was een reactie op de vluchtelingencrisis", zegt Willem Wagenaar, die extreemrechts in Nederland onderzoekt. "Het is een soort burgerwacht met een extreemrechtse achtergrond. Odin verwijst naar heidense geloven, die bij rechtse groeperingen heel populair zijn."

In januari van dit jaar is Soldiers of Odin overgewaaid naar Nederland, zegt Wagenaar. "Eerst in Kerkrade. De mensen achter die eerste Nederlandse groepen zijn al lang actief bij extreemrechtse groeperingen als Combat 18 en Blood and Honor, maar nooit zo heel prominent." Wagenaar had Soldiers of Odin online al eerder gezien, maar dit is pas de tweede keer dat hij ze buiten internet ziet.

In het AD vertelt Ronald Kiewit, leider van de vestiging van Soldiers of Odin in het noorden van Nederland, dat de groep de straten weer veilig wil krijgen. Volgens hem zijn er inmiddels honderd leden en zes vestigingen in Nederland. We hebben Kiewit benaderd voor een reactie, maar niks van hem gehoord.

Hoewel er nu veel aandacht is voor de Soldiers of Odin, vraagt misdaadjournalist Maarten van Dun zich af of de groep een lang leven beschoren is. "Het zou me verbazen als het over een paar maanden nog bestaat. Deze groepen zijn meestal niet erg goed georganiseerd. Je hebt er meer in Nederland, en vaak zijn dat maar een handjevol mensen - ondanks de vele Facebook-likes die ze soms krijgen. Een pas op de plaats kan geen kwaad."

En ook de anti-fascistische onderzoeksorganisatie Kafka zegt dat veel mensen al langer in extreemrechtse hoek zitten. "Maar de situatie is nu veranderd", vertelt Jaap van Beek van Kafka. "Omdat vluchtelingen in Nederland nu stelselmatig worden gedefinieerd als probleem, zeggen extreemrechtse organisaties: 'wij herkennen ons daarin, dit roepen wij al jaren'. Dat leidt tot meer zelfvertrouwen dus krijg je nu dit soort nieuwe activiteiten."

Deel artikel: