Peter, Freek, Teun en Robert aan de finish

Bijna niet getraind en toch de 200 kilometer gehaald

Freek, Peter, Teun en Robert met hun startbandje

Morgen gaat-ie van start: de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Het belooft een zonnige maar ook hete editie te worden. Freek (24), Peter (24), Teun (25) en Robert (25) doen dit jaar voor het eerst mee.

Hoewel ze niet allemaal even goed getraind hebben, hebben ze er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. "Tanden op elkaar en lopen", zegt Teun. "Als de voeten heel blijven, dan gaan we het halen."

Kruisband

Ze besloten zich in te schrijven toen Freek na bijna een jaar revalideren eindelijk hersteld was van een kruisbandblessure. Teun: "Het begon als grap, maar om Freeks nieuwe kruisband te vieren hebben we ons toch ingeschreven. We hebben weinig geoefend, maar we nemen het zeker serieus."

Peter voegt toe: "Ik ken mensen van 70 die de Vierdaagse lopen. Waarom zouden vier fitte, gemotiveerde, jonge mannen het niet kunnen?"

Gisteren was het nog feest, morgen begint het echt

"We hebben gisteren nog gefeest maar vanavond doen we niks meer. We gaan uit eten en op tijd slapen, want we beginnen morgenochtend om 04.00 uur."

De druk loopt behoorlijk op voor de mannen want de meeste supporters komen pas op de laatste dag aanmoedigen. "We willen niet afgaan. We moeten wel onze eer verdedigen."

Weertje

En het weer? Daar maken ze zich ook geen zorgen over. "We hebben allemaal een petje en een handdoek voor in de nek. En veel zonnebrand natuurlijk", zegt Teun.

Met die handdoek in de nek zijn ze sowieso goed bezig. We vroegen een paar ervaren lopers naar hun tips voor een bloedhete Vierdaagse:

1. Doorlopen!

Als je moe wordt: je tempo wat verlagen en doorlopen. Niet rusten, want dan kost het meer energie om weer op te starten.

2. BTW

BTW staat voor Bananen, Tucs en Water. De banaan zorgt voor suiker, de Tucs (of een andere zoute snack) voor zout en water zorgt voor vocht.

3. Zonnebrand

Goed insmeren, een natte handdoek in je nek, en een hoedje of pet dragen beschermen je tegen de hitte. Ook kun je tegen warmte-uitslag een zak ijs op je huid leggen.

Deel artikel: