De politie in Den Haag heeft dinsdagavond een man aangehouden die zich volgens agenten als een zombie gedroeg. Hij zou alle symptomen hebben van iemand die aan de flakka zat, een drug waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je superkrachten hebt. Hoe reëel is het dat hij echt flakka op had? En is de drug in opkomst?
De agenten schrijven op Facebook dat ze meestal aan het gedrag van mensen wel kunnen zien wat ze gebruikt hebben. "Maar dit gedrag was nieuw voor ons. De jongen leek wel een zombie. Hij sprong zonder te kijken de weg op. Dit leverde gevaarlijke situaties op. Voor zijn veiligheid, maar ook van de omstanders."
Ze besloten de jongen naar een opvanglocatie voor verwarde personen te brengen. Dat gebeurde na een worsteling. De man was zo sterk dat er zes agenten nodig waren om hem in de politieauto te krijgen. Agenten waren het er achteraf over eens: de verwarde man vertoonde alle symptomen van het gebruik van flakka.
Wat doet flakka?
De effecten van flakka kunnen heftig zijn. Je kunt het gevoel krijgen dat je superkrachten hebt. Ook de woorden 'krankzinnigheid', 'woedeaanvallen' en 'zware hallucinaties' worden gekoppeld aan het gebruik van de drug.
Het blijft de vraag of de man in Den Haag echt aan de flakka zat. Er is geen bloed- of urineonderzoek bij hem gedaan. Blijft dus over: de symptomen en sterke vermoedens van de politie dat er flakka in het spel is.
Bij het Trimbos-instituut worden ze de laatste tijd vaker gebeld door de politie over mogelijke flakka-gevallen. Het lijkt er volgens onderzoeker Tibor Brunt op dat de politie "veel gevallen" koppelen aan een item van Spuiten en Slikken van BNN over flakka.
"Maar die reportage gaat alleen over de situatie in de Verenigde Staten", zegt Brunt. "Het is een stof die bij ons nauwelijks wordt aangetroffen en als die al wordt aangetroffen, dan in een vrij lage concentratie. Er is totaal geen reden om te veronderstellen dat het in Nederland ook speelt."
"De symptomen waar de agenten het over hebben, kunnen allerlei oorzaken hebben: iemand die afkickverschijnselen heeft van ghb of iemand die allerlei andere stimulerende stoffen heeft gebruikt."
Intranetbericht?
Zolang er geen signalen zijn die de aanwezigheid van de stof bevestigen, wil Brunt er het liefst zo weinig mogelijk aandacht aan besteden. "Anders loopt het uit op iets dat een hype blijkt te zijn. Ze hebben volgens mij een intranetbericht gewijd aan flakka. Ongetwijfeld met goede bedoelingen, maar dat veroorzaakt wel veel ruis."
Woordvoerders van de politie in Den Haag en Rotterdam herkennen zich niet in de woorden van Brunt. Er is volgens hen geen intranetbericht verspreid. Het zou wel kunnen dat een collega een keer uit goede wil een melding heeft gemaakt over een mogelijk flakka-geval. "In de briefingen heb ik er de afgelopen tijd niets over teruggelezen", zegt een woordvoerder uit Rotterdam. "En op intranet kan ik er in ieder geval niets over terugvinden."
In Den Haag letten ze voortaan op wat ze op Facebook plaatsen. "Het waren collega's die het bericht goedbedoeld op Facebook hadden geplaatst. Ze hadden niet verwacht dat het zo groot zou worden. Het is iets waar we in de berichtgeving meer op zullen letten."