NOS

Waar zijn de Aziaten op de Nederlandse tv?

Quizvraag: Hoeveel Nederlandse acteurs met een Aziatische achtergrond ken jij?

Niet veel waarschijnlijk. In Nederlandse series en films zijn weinig Aziaten te zien. "En als ze er zijn, zijn het vaak stereotypen", zegt cultuurwetenschapper Reza Kartosen. En dat heeft gevolgen voor jongeren met een Aziatische achtergrond, zegt hij.

Uit zijn proefschrift naar de identiteit van Nederlands-Aziatische jongeren blijkt dat zij zich wel thuis voelen in Nederland, maar dat ze maar weinig hebben met de Nederlandse populaire cultuur. En dus wijken ze vaak uit naar series en films uit Aziatische landen. "Dat kunnen ook best series zijn uit andere landen dan die waar hun ouders vandaan komen."

Zoals Mike:

"Je ziet in series bijna geen Aziaten. En als ze er zijn, is het er hooguit één. De stille computernerd of het zachte lotusvrouwtje bijvoorbeeld." Janet Lie (23) heeft Chinese roots en kan zich niet met Nederlandse media identificeren. Nederlandse zenders kijkt ze dan ook bijna nooit. "Aziatische karakters zijn er altijd stereotypen. Nooit echte mensen."

Als kind keek ze mee met haar moeder en tantes naar soaps uit China of Hongkong. Nu kiest ze vooral voor Amerikaanse series, ook al zijn Aziatische personages daar vaak ook nog erg stereotiep. Toch is er sinds kort een uitzondering: "Ik ben heel erg fan van 'Fresh off the Boat', een Amerikaanse comedyserie over een Aziatische familie.

ABC
Amerikaanse comedy met Aziatisch gezin in de hoofdrol

"Het is voor het eerst dat ik een familie op tv zie die lijkt op mijn eigen familie", zegt Janet. "Ik herken heel veel van m'n familie in de serie. Bepaalde gebruiken van mijn moeder bijvoorbeeld."

Toch ziet ze in Nederland ook lichtpuntjes. "Ik zie wel veranderingen. In de jongerenseries Spangas en De Ludwigs zag ik Aziatische actrices die geen stereotypes speelden."

Het is voor het eerst dat ik een familie op tv zie die lijkt op mijn eigen familie.

Janet Lie - 23 jaar

Kartosen hoopt dat er in de toekomst zowel voor- als achter de schermen meer rollen zijn weggelegd voor mensen met een Aziatische achtergrond. "Populaire cultuur moet een verbindende rol spelen in een samenleving", zegt hij.

"De Nederlandse maatschappij verwacht van mensen dat ze zich vooral ‘Nederlands’ voelen en niet Chinees of Aziatisch. Dan moeten deze jongeren zich ook kunnen herkennen in onze populaire cultuur."

Deel artikel: