Victoria Beckham feliciteert haar dochter met een kus

Is het raar om je kind op de mond te kussen?

Kus jij je ouders wel eens op de mond? Of je kinderen? Je omgeving zou daar wel eens van kunnen gruwelen. Dat weet Victoria Beckham nu ook: ze krijgt het kritische deel van internet over zich heen na een foto waarop ze haar dochter kust.

Ouders horen hun kinderen niet te kussen en Beckham zou zomaar een ziekte kunnen overdragen, reageert een grote groep mensen. Maar is het raar je kind te kussen? En kun je ziek worden van een kus?

Ze vindt dat je een kind altijd een kus moet kunnen geven, ook al sta je op straat. Fabulous Mama-hoofdredactrice Phaedra Werkhoven zegt tegen het AD een vluchtig kusje prima te vinden, maar een geposeerde foto zoals die van Beckham gaat haar te ver. Opvoed- en gezinscoach Marinka van den Bosch laat daarentegen weten 'stomverbaasd' te zijn over de ophef.

Radio-dj Gerard Ekdom werd zelfs kwaad om de ophef. Zijn protestpagina De Bond Tegen Vertrutting op Facebook heeft inmiddels ruim 18.000 likes.

Ziek worden van een kusje?

En je kind besmetten, kan dat? "Je kúnt ziek worden van een kus", zegt Remco Kort. Voor Micropia onderzocht hij hoeveel bacteriën je overdraagt door te zoenen. "Bekende overdraagbare ziekten zoals Pfeiffer en de koortslip kunnen met een kus worden overgedragen. Maar bacteriën zijn vaak ook goed voor mensen. Je moet kijken naar de risico's."

David Beckham krijgt een kus van zijn dochter Harper

Kort: "Het menselijk lichaam zit vol met bacteriën. Afhankelijk van je lichaamsbouw en leefpatroon heb je gemiddeld één tot anderhalve kilo aan bacteriën in en op je lichaam. Die zitten vooral in je darmen en vochtige plekken zoals je mond. De meeste van deze bacteriën zijn cruciaal voor een mens, bijvoorbeeld voor de spijsvertering."

Zoenen als vaccinatie

Het is ook niet zo dat je door een slechte bacterie altijd ziek wordt. Kort: "Met een goed immuunsysteem hoeft dat niet zo te zijn. Sterker nog, door bacteriën uit te wisselen kun je jezelf ook beschermen tegen ziekten. Zoenen is dan een soort vaccinatie, what doesn't kill you makes you stronger."

"Uit nieuw onderzoek uit Nieuw-Zeeland blijkt zelfs dat duimen en nagelbijten op de lange termijn de kans op allergieën vermindert. Ik wil mensen niet aanmoedigen massaal te gaan duimen of nagelbijten, maar we moeten meer oog hebben voor de goede effecten van bacteriën. Een kus geven aan je kind is meestal dus prima."

Deel artikel: