Meisjes spelen een videogame

'Dit bevestigt dat vrouwen net zo goed gamen als mannen'

De kans dat je zusje je verslaat in World of Warcraft is groter dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt dat mannen niet beter zijn in het spelen van videogames dan vrouwen.

Amerikaanse wetenschappers deden onderzoek naar prestaties van mannen en vrouwen in 'Massively Multiplayer Online Games' (MMO). Dat zijn games waarin meerdere spelers tegelijk in een virtuele wereld met en tegen elkaar spelen, in dit geval EverQuest II en Chevaliers' Romance III.

De wetenschappers hebben 11.000 gamers van beide spellen onderzocht. Daarbij werd gekeken hoe snel spelers naar het volgende level gingen. En daarin was geen significant verschil tussen mannen en vrouwen te ontdekken.

Ook weer niet heel verrassend: het soms nog heersende stereotype dat mannen véél meer gamen dan vrouwen, klopt namelijk niet volgens de onderzoekers. 41 procent van de Amerikaanse gamers is vrouw.

Vorig jaar spraken we Krista Hendriks van de Dutch Games Association al over dit onderwerp. Zij zegt dat de gamewereld zich ontzettend heeft ontwikkeld de afgelopen tien jaar en dat er tegenwoordig voor ieder wat wils is.

"Het stereotype dat alleen mannen gamen, is echt achterhaald. Dit onderzoek bevestigt dat vrouwen wel degelijk een groot deel van de gamewereld vormen en er ook net zo goed in zijn."

Krista Hendriks van de Dutch Games Association

"Het ligt echt aan de game", zegt Krista. "Net als dat bepaalde type films meer door mannen worden bekeken, zijn er ook games die mannen meer aanspreken en andersom." Dat vrouwen minstens net zo goed zijn in videogames verbaast haar dus ook niet. "Veel mensen denken nog steeds dat gamen een mannending is, maar eigenlijk is dat allang niet meer zo."

Deel artikel: