Pastafarians wachten buiten tijdens de rechtszaak

Mag je binnenkort met een vergiet op je hoofd op je ID-kaart?

Moslims mogen een hoofddoek op en joden een keppel, dus waarom zouden pastafarians niet met een vergiet op hun hoofd op een ID-kaart mogen? In een hoorzitting in Groningen werd vandaag besproken of aanhangers van het Vliegend Spaghettimonster hun religieus hoofddeksel, een vergiet, op pasfoto's voor identiteitsbewijzen mogen dragen.

Volgens Dirk Jan Dijkstra, de aartsbisschop van het pastafarianisme, waren er zo veel mensen naar de rechtbank gekomen dat niet iedereen naar binnen kon. "Dat was heel mooi om te zien."

Sinds januari van dit jaar staat De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster officieel ingeschreven als kerkgenootschap in Nederland.

De volgende stap, vinden de pastafarians, is goedkeuring om op identiteitsbewijzen te kunnen laten zien dat ze het Spaghettimonster aanhangen. "Het vergiet is belangrijk, omdat het voor ons een manier is om onze god te eren en om te laten zien dat we trotse pastafarians zijn", zegt Dijkstra.

Tot nu toe zijn alle aanvragen voor pasfoto's met vergiet afgewezen. "Ik heb in november vorig jaar een ID-kaart aangevraagd met daarop een pasfoto waarop ik een vergiet droeg. De gemeente Emmen had niet zoveel zin om dat toe te wijzen en daarom is daar vandaag een rechtszaak over geweest", zegt Dijkstra.

In landen als Oostenrijk en Tsjechië lukte het aanhangers wél om met een vergiet op een identiteitsbewijs te staan. Oostenrijker Niko Alm bijvoorbeeld:

Oostenrijkse Pastafari Niko Olm

Zo ver is het in Nederland nog niet. "De zitting ging goed, maar we krijgen pas over zes weken uitspraak, dus het is nog even afwachten", zegt Dijkstra. Mocht de uitspraak negatief uitpakken voor de pastafarians, dan gaan ze in hoger beroep.

Deel artikel: