Wordt het een kaassoufflé, een kroket, of toch gewoon een broodje kaas? De gezonde kantinekeuze, we zijn er niet allemaal even goed in. Daarom heeft de Vrije Universiteit Amsterdam de afgelopen twaalf weken in dertig bedrijfskantines onderzocht hoe we onbewust gezondere keuzes kunnen maken.
Gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema paste in de helft van de restaurants dingen aan die het makkelijker maken om voor een gezondere lunch te kiezen. In de andere helft van de restaurants veranderde ze niks. Vervolgens onderzocht ze of mensen in de eerste restaurants andere keuzes maken.
In de 'gezondere' restaurants bleef de frituur bijvoorbeeld twee dagen in de week uit. De rest van de dagen waren de kroketten en frikandellen duurder dan normaal. Ook waren er meer gezondere producten. Gezondere broodjes, salades en vleeswaren lagen vooraan.
"Uit onderzoek weten we dat spullen waar je meer moeite voor moet doen, bijvoorbeeld dat je er echt voor in de koeling moet hangen, minder verkocht worden", zegt Velema. "We proberen dus mensen te stimuleren en te helpen een gezondere keuze te maken."
Ik was bij een fabriek waar de kantine gewoon op een snackbar leek.
Vijf van de dertig bedrijven die Velema bezocht waren fabrieken. Het was volgens de onderzoekster niet bepaald makkelijk om fabrieken te vinden die mee wilden werken. "Ik was bij een fabriek waar de kantine gewoon op een snackbar leek. Ze hadden er zeven soorten gefrituurde snacks. De snacks daar weghalen en duurder maken, betekent dan echt opstand. Dat bedrijf wilde dus niet meewerken."
Sowieso is het niet verstandig om al het ongezonde eten van het menu te halen. "Dat werkt heel betuttelend en dat accepteren mensen niet. Het idee is echt dat mensen een duwtje in de gezonde richting krijgen, doordat er meer gezonder eten ligt en het prominenter ligt."
Velema is nu klaar met haar veldwerk en gaat nu kijken in welke kantines de meeste gezonde producten zijn verkocht. Aan het einde van het jaar hoopt ze met de eerste resultaten te komen.
"Verkoopcijfers heb ik nog niet, maar ik heb veel met kantinemedewerkers gesproken", analyseert ze alvast. "De eerste weken was er weerstand toen bleek dat er minder frituursnacks werden verkocht. Maar mensen raakten er snel aan gewend."
En een kroket op z'n tijd moet gewoon kunnen toch? "Natuurlijk. Alleen je zou niet elke dag een kroket moeten eten. En dat wordt wel gestimuleerd als een bedrijfsrestaurant ze elke dag aanbiedt. Dan geef je eigenlijk aan dat het normaal is. Daar moeten we vanaf."